Pretirano ljubosumje

Priče naj bi Radovana prikazale kot povsem drugo osebo

Gabrijel Toplak
9. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Obtoženi naj bi partnerico prebudil, prisilil, da je pokleknila, ji dvignil majico ter jo onesposobil s paralizatorjem in začel daviti.

Gabrijel Toplak
Stošič, ki ga je tistega dne okoli 11. ure na njegov mobilni telefon poklical sin, mu je rekel, da ne more k njemu, saj je storil nekaj groznega.

Na mariborskem sodišču je včeraj potekalo sojenje 57-letnemu Radovanu Stošiču, ki je avgusta letos v hiši v Spodnjih Hočah, domnevno zaradi pretirane ljubosumnosti, poskusil umoriti svojo 47-letno zunajzakonsko partnerico Suzano Damiš.

Skočila z balkona in pobegnila

Gabrijel Toplak
Iz kuhinje je prinesel plinsko jeklenko, iz katere je uhajal plin.

Življenje ji je poskusil vzeti z davljenjem v postelji, mu očitajo, medtem ko je spala, a se ji je nekako uspelo ubraniti in pobegniti. K sreči, kot je naslednji dan pred hišo za Svet24 povedala njena mama Radmila, je Suzani nekako uspelo odpreti okno in brcniti v balkonsko ograjo, da jo je zlomila. Ko je z višine približno enega metra skočila na tla, je hitro stekla čez cesto do gasilskega doma in v tamkajšnjem gostinskem lokalu poklicala policijo. S kraja je pobegnil tudi Stošič, ki je bil po besedah Radmile že večkrat nasilen do Suzane. Policisti Policijske postaje Rače so ga prijeli še isto dopoldne, ko je v enem od tamkajšnjih gostinskih lokalov pil kavico, in pridržali.

Sedem let zapora

Po besedah Suzanine mame Radmile naj bi Radovan njeni hčerki pogosto zadal veliko telesnih poškodb, vendar zdravniške pomoči ni želela. Ni si ga upala pustiti, tudi tožbe zoper njega ni vložila.

Stošič je stopil v sodno dvorano v spremstvu dveh varnostnikov, saj je v priporu. Sodnici Vanji Verdel Kokol je med drugim povedal, da še ni bil kaznovan in tudi ni več v zunajzakonski skupnosti s Suzano. Okrožna državna tožilka Ivanka Slana je sodišču prebrala obtožnico, da je 2. avgusta letos v Spodnjih Hočah skušal vzeti življenje Suzani Damiš, in sicer z davljenjem. Pri tem naj bi uporabil tudi plinsko jeklenko, iz katere naj bi uhajal plin. Oškodovanka se je prebudila in uprla ter po praskanju in potiskanju zbežala. Dejanju naj bi botrovalo ljubosumje, saj naj bi oškodovanka želela prekiniti razmerje s Stošičem. »V primeru priznanja tožilstvo zanj predlaga sodišču sedem let zapora, saj upoštevamo njegovo nekaznovanost in to, da je ostalo pri poskusu,« je pojasnila tožilka.

Gabrijel Toplak
Na tem kavču je spala Suzana, ko je do nje pristopil Radovan in jo začel daviti.

Predlaganih več prič

Stošič dejanja ni priznal, njegova obramba pa je pred glavno obravnavo zahtevala zaslišanje več prič, med katerimi bi bili tudi njegova nekdanja partnerica, prijatelji in njegov sin Milan. Slednji bi po mnenju obrambe opisali Stošiča kot osebo, ki ni bila pretirano ljubosumna, ter dodali, da je bil zaradi oškodovankine nezvestobe osramočen. Po mnenju obrambe je imel Stošič, ki je med sodno obravnavo tudi zajokal, do oškodovanke precej toleranten odnos in konkretne razloge za ljubosumje. In še preden je sodnica začetek glavne obravnave razpisala za 7. december, je tožilka sodišču med drugim pojasnila, da nasprotuje zaslišanju njegovega sina, saj je otrok s posebnimi potrebami.

Gabrijel Toplak
Dogodek se je dogajal v stanovanjski hiši v Spodnjih Hočah.