Na sodišču

Država ga je hudo prizadela

pk
11. 10. 2016, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nekdanji zastopnik pacientovih pravic za severno Primorsko Marjan Petrič toži državo, ker naj bi škodovala njegovemu dobremu imenu, časti in ugledu. Zahteva odškodnino in tudi javno opravičilo.

BoBo
Poleg denarne odškodnine Petrič zahteva, da tožena stranka prekliče vse izjave in se mu zanje opraviči.

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici je stekla pravda, v kateri Marjan Petrič, nekdanji zastopnik pacientovih pravic za severnoprimorsko regijo, od države zahteva 150.000 evrov odškodnine zaradi blatenja njegovega dostojanstva, časti in dobrega imena, poleg tega želi, da se mu tudi javno opravičijo.

Kaj se je zgodilo

Glavna obravnava v zadevi Petrič proti državi bo 30. novembra letos.

Petriču se je novembra 2013 iztekel mandat za opravljanje zastopništva v Goriški regiji. Že nekaj mesecev pred tem je ministrstvo za zdravje, pod okriljem katerega slovenski zastopniki delujejo, opozorilo, naj pravočasno poskrbijo za razpis za novega zastopnika, da bolniki ne bodo trpeli škode.

Marjan Petrič trdi, da se na njegove pozive ministrstvo ni odzvalo in da niti po izteku njegovega mandata ni poskrbelo za to. Nato je ministrstvo Petrič obiskal še osebno, a so mu menda tam rekli, naj pisarno v Novi Gorici zapre. Kmalu zatem je ministrstvu poslal še protestno pismo in hkrati začel medijsko akcijo; časopise in televizije je opozoril, naj poročajo o tem, kaj se dogaja na Goriškem.

Niso jih obvestili

Vlada je poziv za prijavo kandidatov za zastopnika na severnoprimorskem objavila leto pozneje, decembra 2014. Do tedaj je bila Goriška regija brez zastopnika. Na poziv se je Petrič na podlagi predlagatelja – novogoriške enote zavoda za zdravstveno zavarovanje – tudi prijavil, a ne on ne zavod nista bila obveščena o izidu poziva. Čez tri mesece je ministrstvo poziv ponovilo, Petrič se je ponovno prijavil, vendar tudi takrat ne on ne njegov predlagatelj nista bila obveščena o razpletu.

Zakaj ni bil imenovan za zastopnika ali zakaj ni prejel odgovora o izidu poziva, je Petrič izvedel šele iz medijev. Novinar revije Reporter je namreč na ministrstvo v zvezi s tem naslovil vprašanja. Menda so mu odgovorili, da je Petrič moralno in strokovno sporna oseba in da ni vreden zaupanja.

Marjan Petrič, nekdanji zastopnik pacientovih pravic 
"To ni psihično nasilje, ampak psihični zločin nad mano."

Jemlje pomirjevala

To je Petriča hudo prizadelo, zato se je odločil za tožbo. Take izjave naj bi mu povzročile veliko in nepopravljivo škodo na račun časti, dobrega imena in ugleda. Na prvem naroku je Petrič v sodnih dvoranah povedal, da je zaradi vsega močno prizadet, trpi tudi njegovo zdravje. Pojasnil je, da še vedno jemlje pomirjevala, saj se je nad njim zgodil psihični zločin.

Poleg 150.000 evrov denarne odškodnine Petrič zahteva, da tožena stranka prekliče tudi vse izjave, s katerimi ga je prizadela, in se mu javno opraviči. Zgodba se bo na sodišču nadaljevala konec novembra.