Begunski center

Črnomaljska županja zagotavlja, da ni podlage za strah

J.P./STA
11. 10. 2016, 16.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Občina Črnomelj na svojem območju ne bo dovolila gradnje stalnega begunskega centra, je ob več medijskih navedbah in napovedi protesta zaradi njegove domnevne postavitve, ki ga je za sredo napovedala domača civilna iniciativa, opozorila županja Mojca Čemas Stjepanovič. Občina tudi za postavitev kakršnegakoli begunskega centra ni dala soglasja.

STA
Mojca Čemas Stjepanovič

Čemas Stjepanovičeva je na današnji novinarski konferenci povedala, da občina ni izdala nobenega soglasja za kakršenkoli center. V primeru, da bi to država od nje zahtevala, pa bi o tem odločali občinski svet, pristojna krajevna skupnost in najemniki oz. uporabniki zemljišča na Vražjem kamnu, ki ga je ministrstvo za obrambo uvrstilo na seznam mest, možnih za postavitev sprejemno-prehodnega migrantskega centra. 

STA
Na protestu so tudi zbirali podpise za peticijo.

Dodala je, da tudi v ponedeljkovem pojasnilu državnega sekretarja Boštjana Šefica ni nobenega govora o stalnem namestitvenem centru za večje število beguncev. Občina, ki jo je prizadela že postavitev žične ograje na meji, pa tudi gradnje stalnega begunskega namestitvenega centra ne bi dovolila, je poudarila.

Hkrati je podatke o postavljanju bivakov na metliškem mejnem prehodu in urejanju cest za prevoz beguncev označila za namerno posredovane neresnice. Občane in politične predstavnike je pozvala, naj se vzdržijo širjenja strahu pred begunci, za katerega po njenih zagotovilih ni podlage.

V nadaljevanju je še izpostavila, da mora biti država pripravljena tudi na morebitni prihod beguncev in pristavila, da bi bila zadovoljna, če bi se odgovorni na državni ravni z enako vnemo kot postavljanja begunskih centrov lotili glavnih belokranjskih problemov.

Med temi je navedla cestnoprometno infrastrukturo, problem neznosnega smradu v Črnomlju, krajanom prijazno umeščanje kablovoda za električni daljnovod Kočevje-Črnomelj in problem omejitve nosilnosti mosta preko Kolpe pri mejnem prehodu Vinica. Omejitev namreč velja le za slovensko stran, medtem ko ima most s hrvaške strani nosilnost 30 ton.

STA
Vražji kamen

Kinološko društvo nasprotuje

Ministrstvo za notranje zadeve se sicer po ogledu treh možnih mest na območju Občine Črnomelj zanima za zemljišče na območju Vražjega kamna, ki ga kot državno last za svoje vadišče uporablja Športno kinološko društvo Bela krajina. Po zagotovilih ministrstva pa naj bi šlo za ureditev lokacije, kjer bi lahko učinkovito sprejemali, izvajali postopke in vračali ilegalne prebežnike na Hrvaško, je še povedala Čemas Stjepanovičeva.

Omenjeno kinološko društvo sicer postavitvi kakršnegakoli centra na zemljišču Vražji kamen, ki so ga po njihovih besedah sami urejali več kot 20 let, nasprotuje. Črnomaljska Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini pa, kot je povedala njena predstavnica Maja Kocjan, v Črnomlju v sredo popoldne pripravlja protest. Ta je sicer objavila tudi spletno peticijo, ki jo je po njenih besedah podpisalo že nekaj manj kot tisoč ljudi.