Zaplet pri oddaji vlog

Kmetje na suhem: javni uslužbenec ni zmogel in se je zlomil

T.L./STA
11. 10. 2016, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ker kmetje niso mogli oddati vloge za naložbeni denar, pristojni zdaj iščejo rešitve.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Ponedeljkovo dogajanje pred ptujsko kmetijsko-gozdarsko zbornico dobiva jasnejšo obliko, potem ko je okoli 40 kmetov Spodnjega Podravja ugotovilo, da po tednih čakanja ne bodo pravočasno prišli do dokumentacije ptujske svetovalne službe, ki je bila potrebna, da bi do polnoči lahko oddali vloge za pridobitev naložbenega denarja Agencije za kmetijske trge.

Preberite še: Drama: svetovalec predčasno odšel, besni kmetje pred vrati

Poročali smo, da so kmetje na kmetijsko-gozdarski zbornici čakali na uslužbenca, ki oblikuje takšne vloge, s katerimi bi kmetje lahko kandidirali za investicijska sredstva v kmetijske naložbe, med katerimi so najvišje vredne tudi do 300.000 evrov. Rok za oddajo se je iztekel v ponedeljek ob polnoči, ko bi vloge še lahko oddali na eni od dežurnih pošt. Vodja svetovalne službe na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Ptuj Peter Pribožič, ki je z direktorjem zavoda Andrejem Reberniškom opravil sestanek pri vodstvu agencije v Ljubljani, saj želijo kmetom na vsak način poskušali pomagati, zagotovil za to za zdaj ni dobil. Potrebno bo počakati še na mnenje kmetijskega ministrstva.

Zaradi preobremenjenosti končal na zdravstveni negi

"Zavod je prejel zelo veliko vlog in obremenjenost med vsemi je bila precejšnja. Dokončnega odgovora, kaj lahko naredimo, še nismo dobili. Za nekatere kmetije bodo sicer na voljo še nekateri razpisi, ki bodo objavljeni do konca leta, hkrati pa bomo rešitev iskali tudi z ministrstvom," je dejal Pribožič in povedal, da je bilo pri konkretnem svetovalcu oddanih 17 vlog, 41 kmetom pa tega za zdaj ni uspelo storiti. Skupaj so sicer oddali 93 vlog.

Do težav je prišlo zaradi preobremenjenosti enega od mlajših sodelavcev, ki je v ponedeljek popoldne končal v zdravstveni negi.

Hitra organizacija

Na dokumentacijo je zaman čakal tudi kmetovalec Milan Unuk, sicer znan tudi kot vodja civilne pobude kmetov Dravskega polja. Kot je povedal, so, potem ko se odgovorni uslužbenec zvečer ni več javljal na telefon, skupaj z direktorjem Reberniškom popisali seznam kmetov, ki so ostali brez dokumentacije in vlog.

M. K. je ob dogodku na Facebooku zapisal, da kmetje niso mogli oddat vlog, ker da jih je svetovalec imel pri sebi "in jih je 2 meseca zavajal, da jim bo dokumentacijo pripravil. In na zadnji dan je svetovalec naročil stranke ob določenih urah, da pridejo po dokumentacijo. On je pa po malici izginil in izklopil telefon, tako da ni bil več dosegljiv. Zato so pa kmetje tudi čakali do polnoči, če se bo slučajno prikazal z njihovo dokumentacijo, da bi še lahko do polnoči oddali vloge."

Ob tem je pohvalil takojšen odziv državne sekretarke na kmetijskem ministrstvu Tanje Strniša, ki naj bi jim svetovala, kako ravnati, da bodo upoštevali objektivne okoliščine, zaradi katerih niso pravočasno oddali vlog. Dodal je še, da tudi svetovalcu, ki se je zaradi preobremenjenosti zlomil, želijo, da čim prej reši težave, saj se zaveda, da so tudi svetovalci že leta preobremenjeni in jih je premalo za tako zahtevne naloge.

Po besedah Pribožiča se bodo o morebitnih sankcijah zaradi neljubega dogodka pogovarjali znotraj zavoda, za zdaj pa je za njih najbolj pomembno, da njihov sodelavec reši svoje zdravstvene probleme, o morebitni odgovornosti tistih, ki so mu naložili preveč dela, pa da nihče ni mogel vnaprej vedeti, da ne bo zmogel in mu odvzeti vlog. Dejstvo pa je, da gre za zelo obsežno in zahtevno delo, je še dodal.

Bo razpis ponovljen? 

Na vlado se je s poslansko pobudo v tej zadevi danes obrnil tudi samostojni poslanec Andrej Čuš, ki je dejal, da bo v primeru neupoštevanja vlog za kmetijstvo kot panogo nastala velika škoda, še bolj pa za kmete, ki so pripravili vloge in načrtovali investicije.

Od vlade zato zahteva, da preuči možnost ponovitve razpisa oziroma dogovora z agencijo, preuči škodo, ki jo bodo utrpeli kmeti s ptujskega območja, pripravi odškodninsko shemo za vse odškodovane kmete in jim na nek način pomaga ter pripravi tožbo proti odgovornim.