Ali pospravi sam ali odnese voda

Življenje s poplavami

Martin Luzar
25. 9. 2016, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Komisija za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije in agencija za okolje nadaljujeta vseslovensko akcijo nameščanja oznak visokih voda. V sodelovanju z občino so tudi v Sevnici namestili tablice s podatki o najvišjih izmerjenih vodostajih na tem območju.

občina Sevnica
V dolini Sevnične so se leta 2014 podrli trije mostovi, zalilo je več hiš.

Referent za stanovanjske zadeve in civilno zaščito na občini Sevnica Borut Simončič pravi, da imajo v Sevnici pet poplavnih oznak. Tri kažejo višino Save 2. novembra 1990, ena na Sevnični označuje visoko vodo 21. avgusta 2015 in ena na reki Mirni poplavno vodo 19. septembra 2010. Oznako višine poplav 2. novembra 1990 so postavili v podhodu pod železniško progo v starem mestnem jedru Sevnice. Tam je bila nedavno učna ura, ko so predstavili nameščanje oznak učencem OŠ Sava Kladnika, ki so se potem tudi sprehodili po sledeh visokih vod. Poleg omenjenih so na sevniškem območju še nekatere poplavne oznake.

Po Simončičevih besedah občani upoštevajo, da morajo vodi odstopiti prostor.

Pomagajo elektrarne

Poplavno ogroženost Sevnice z okolico, na katero opozarjajo tudi oznake, so zmanjšale elektrarne na Savi, ki lahko vplivajo na višino in pretok vode. Visokovodni nasipi po Simončičevih izkušnjah opravljajo svojo nalogo: »Prepričani smo, da vzdržijo tudi najvišjo vodo.«

Protipoplavno urejena reka še ne pomeni konca negotovosti in vseh težav z naraslimi padavinskimi vodami, saj jo izdatno zagotavljajo lokalni hudourniki. »Na to ne moremo vplivati. Hudournikov ne moremo uravnavati z nasipi, poplavna voda pa potrebuje svoj prostor,« poudarja.

Odstopiti prostor

Zaradi takih nujnih razlivnih polj ob strugah je zelo pomembno ravnanje prebivalcev. Po Simončičevih besedah občani upoštevajo, da morajo vodi odstopiti prostor. »Na poplavnem območju ne postavljajo stalnih objektov. Tam ponekod odložijo bale sena in hlode. Ampak življenje z visokimi vodami jih je izučilo, kdaj morajo take stvari nujno umakniti iz priobalnega pasu. Če tega ne umaknejo oni, to odnese voda, kar je lahko dodaten problem, če se te naplavine ustavijo pod mostovi in na drugih ozkih mestih,« ugotavlja Simončič.

Ob preverjenih ugodnih učinkih visokovodnih nasipov v sevniški civilni zaščiti upajo, da ne bo treba izseliti lokalnih prebivalcev, ki bi jih ogrožale visoke vode: »Toda v občini smo pripravljeni tudi za take primere. Imamo načrt zaščite in reševanja in predvideli smo tudi prostor za začasno nastanitev evakuiranih prebivalcev.«

Prav narasle vode so v preteklosti tudi v Sevnici narekovale organiziranje civilne zaščite. »V sklopu civilne zaščite delujejo prostovoljna gasilska društva. PGD Sevnica je pridobilo tudi licenco za reševanje iz vode in na vodi,« še pravi Borut Simončič.