Sprememba vremena

VIDEO: V silovitem neurju poplavljene ulice istrskih mest

G.G.
16. 9. 2016, 16.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Obilne padavine z močnimi sunki vetra so zgodaj popoldne zajele tudi zahod hrvaške Istre. Najhuje je bilo v Poreču, kje je v kratkem času padlo nekaj manj kot 90 milimetrov dežja na kvadratni meter.

Instagram/Schainovich
Zabava v nalivu na ulicah Poreča.

Silovito neurje je zajelo zahodno Istro med Novigradom in Rovinjem. Največ dežja je bilo na območju Poreča, poročajo hrvaški mediji.

Poveljnik gasilcev v Poreču Denis Matošević je dejal, da so prejeli več kot 25 klicev prebivalcev, ki so imeli poplavljene poslovne objekte ali kleti v družinskih hišah. Na terenu so vsi njihovi pripadniki s petimi vozili, Na pomoč so poklicali tudi kolege iz prostovoljnih gasilskih društev, je dejal za hrvaški radio.

Matošević je povedal, da je v nekaj minutah padlo več kot 88 milimetrov dežja na kvadratni meter ter da mestna kanalizacija ni imela zmogljivosti, da bi sprejela toliko vode v tako kratkem času, kar je povzročilo poplave. Na video posnetkih, ki so jih na spletu objavili prebivalci Poreča, je videti, kako voda brizga tudi pol metra visoko iz kanalizacijskih jaškov ob cestah, ki so tudi poplavljene.

Hrvaški vremenoslovci so opozorili, da bo danes prišlo do spremembe vremena, potem ko je več dni bilo nadpovprečno toplo za sredino septembra. Za območje hrvaške Istre in Primorja so razglasili oranžni alarm, s katerim so opozorili na nevarnost za ljudi zaradi morebitnega neurja. Za Dalmacijo so razglasili rumeni alarm, kar pomeni, da je vreme potencialno nevarno za ljudi.

Shladilo se bo

Vreme naj bi se v soboto dopoldan umirilo, bodo pa temperature nižje za približno deset stopinj od današnjih. Ponekod na Hrvaškem so danes izmerili okoli 30 stopinj Celzija.