Zli duh

Milan pri eksorcistu: Iz vas izženejo hudiča in zlobnega duha

pk
23. 9. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Milan iz okolice Sežane je lani obiskal eksorcista, ker ga je po mnenju njegove žene obsedel zli duh. Kakšna je bila njegova izkušnja, ki jo je želel deliti z javnostjo?

Profimedia
Štirje eksorcisti deluje znotraj Rimskokatoliške cerkve, vsaka slovenska škofija naj bi imela po enega. Ti so duhovniki v različnih župnijah.

Na Slovenskem sicer delujejo vsaj štirje eksorcisti Cerkve, veliko pa je tudi samooklicanih izganjalcev demonov. 

Nemalo je objav na svetovnem spletu, ki se nanašajo na eksorcizem; ritual izganjanja hudiča in zlih duhov iz človeka, predmetov ali prostorov. Na družbenih omrežjih in forumih o tej temi razpravlja precej ljudi. Med njimi je tudi nekaj takih, ki so eksorcista dejansko obiskali in doživeli izganjanje. Nekatera pričevanja so prav neverjetna. 

Kako so včasih izganjali demone?
V bolj oddaljenih časih so s tistimi, ki naj bi jih obsedel satan, delali poduhovljeni posamezniki. Eden od načinov izganjanja je bil, da je človek, obseden s hudičem, popil zvarek iz volčjega boba, čišljaka, črnega zobnika in česna, pomešanega s črnim pivom in blagoslovljeno vodo, nato so nad njim še zmolili in je bil osvobojen. 

Pobudnica je bila žena 

Tudi Milan je na enem od forumov opisal, kako je bilo, ko je obiskal izganjalca. »Na Primorskem, kolikor vem, delujeta vsaj dva samooklicana eksorcista. Enega od njih sem obiskal tudi jaz. No, to je predlagala žena, ki je menila, da me je obsedlo nekaj čudnega,« zapiše v svoji izpovedi. V nadaljevanju opiše, kaj sta doživela. 

»Z ženo sva prispela v majhno vas na 'meji' med Krasom in Obalo, kjer naju je na dvorišču pričakal gospod, oblečen v črno tuniko. Pospremil naju je v temno sobo, v kateri sta bili samo manjša postelja in omarica s svečo,« opiše. 

Ležanje in molitev 

Eksorcist ni bil videti nič posebnega, je še povedal. Velel mu je, naj se uleže na posteljo, nato je nadenj položil roko in začel govoriti v nekem tujem jeziku. Pozneje je povedal, da je šlo za latinsko prošnjo za izgon demonov. Samo deset minut je tam ležal in vsega je bilo konec. »Eksorcist mi je na koncu samo še potrdil, da se je vame res naselil sam satan in da je zadevo uredil,« še razlaga. 

»Čutil nisem nič, pa tudi spremenil se nisem niti malo. Jaz v take zadeve ne verjamem, vendar sem za ljubi mir v hiši hotel ustreči ženi, tja pa sem odšel tudi iz radovednosti,« zaključi svojo izpoved. 

Deklica in satan 

Milan, Sežana 
"Meni se ni zdelo, da bi bil s čim obseden. Še najmanj s hudičem. Eksorcist je potrdil, da je satan bil v meni in da ga je izgnal."

Na spletu naletimo tudi na zgodbo izpred nekaj let, v kateri moški opisuje, da je kmalu po opravljenem ritualu izganjanja v nepojasnjenih okoliščinah izgubil ženo in sestro. Spet drugi ste slišali govoriti, da je bilo pred leti izganjanje hudiča opravljeno na deklici, stari okrog 10 let, ki je začela dobivati napade besa. »Starši so jo menda peljali k eksorcistu, pri katerem je podivjala in govorila v latinščini. Od takrat naj bi bilo z njo spet vse v redu,« pišete na forumu. 

Drug drugega sicer še opozarjate na to, da obstaja razlika med samooklicanimi eksorcisti in tistimi, ki jih za izganjanje postavi Cerkev in so duhovniki. Spet tretji pa ob vsem napisanem izražate skrb nad tem, čemur vse je človek v stiski pripravljen verjeti. Jasno ste dali vedeti, da ne verjamete ne v hudiča, še manj v izganjanje, ki se vam sliši malo »srednjeveško«

Kdo so eksorcisti 

Štirje eksorcisti deluje znotraj Rimskokatoliške cerkve, vsaka slovenska škofija naj bi imela po enega. Nekaj se jih je o izganjanju v javnosti že podrobneje razgovorilo. V zadnjem času je predvsem popularen župnik Marijan Veternik, ki je uradni eksorcist mariborske nadškofije. Samo leta 2015, tako je povedal v enem od intervjujev, naj bi pri njem pomoč iz naslova izganjanja iskalo več kot sto ljudi.

youtube
Gabriele Amorth je bil ustanovitelj Mednarodnega združenja izganjalcev hudiča.

Precej priljubljen je bil zdaj že pokojni pater Andrej Božič, kapucin v Vipavskem Križu na Ajdovskem. Pater je bil dolgo uradni eksorcist koprske škofije. Govorilo se je, da je pri njem pomoč poiskalo res ogromno ljudi. Menda niso bili vsi obsedeni s hudičem, nad vsakim dvajsetim pa naj bi bilo treba opraviti obred izganjanja. 

Katoliška cerkev v Italiji in Španiji zadnja leta veča število duhovnikov, usposobljenih za izganjanje. Za to naj bi bil kriv porast okultnih praks. Obstaja tudi mednarodna zveza eksorcistov s sedežem v Italiji.

Izganjalca hudiča naj bi bila tudi zdajšnji papež in papež Janez Pavel II. Eden od najbolj znanih eksorcistov Rimskokatoliške cerkve pa je bil sicer oče Gabriele Amorth, ki je umrl pred dobrim tednom dni. Izganjal naj bi hudiča v 160.000 primerih.