Novela zakona

SD pripravila predlog zakona za legalizacijo konoplje

M.K./STA
21. 9. 2016, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poslanska skupina SD je pripravila novelo zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, ki predvideva legalizacijo konoplje v medicinske namene.

STA
V SD predlagajo, da se konopljo uvrsti v III. skupino prepovedanih drog, za katero je dovoljena medicinska uporaba.

Bolnikom želijo zagotoviti čim prejšnjo dostopnost konoplje kot zdravila, omogočiti pa želijo tudi proizvodnjo in raziskave v Sloveniji.

V najavi četrtkove novinarske konference, na kateri bodo predlog predstavili, so pojasnili, da je po mnenju Socialnih demokratov sedaj pravi čas za ukrepanje.

Predlagajo, da se konopljo uvrsti v III. skupino prepovedanih drog, za katero je dovoljena medicinska uporaba. Nadzor bi kot pri ostalih zdravilih opravljala Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, ki bi v šestih mesecih pripravila vse potrebno za začetek zakonitega gojenja konoplje v medicinske namene v Sloveniji.

V SD so izpostavili, da je delovna skupna pri Zdravniški zbornici Slovenije v danes predstavljenem stališču pritrdila nedavnim priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije, ki ugotavlja, da so države zaradi strahu pred zlorabo tako zaostrile politiko do drog, da je s tem ogrožena dostopnost zdravil za lajšanje trpljenja in bolečin.

Ob tem so spomnili, da so Socialni demokrati te pomisleke izpostavili že ob začetku svojih prizadevanj za spremembo politike do uporabe konoplje v medicinske namene.

Med vprašanjih, ki jih še želijo urediti z novelo zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, pa so med drugim navedli konec nerazumne omejitve gojenja konoplje samo za industrijske in prehranske namene. S tem pa bi po predpisih za ostala zdravila iz prepovedanih drog dovolili medicinsko pridelavo konoplje v Sloveniji.