Turistična patrulja

FOTO: 15 tednov, 15 obiskov mest

Sašo Avramovič
21. 9. 2016, 17.35
Posodobljeno: 20. 1. 2024, 21.20
Deli članek:

Turistična patrulja, ki je potekala od 1. junija pa vse do 7. septembra in v kateri so tujci z vsega sveta obiskali kar 15 slovenskih mest, je uspešno končana. Vsi tujci so zelo uživali, mesta pa so jih navdušila.

Osebni arhiv
Američan William se je z 12-letnim sinom odpravil v Črnomelj. Nad mirom in Kolpo sta bila navdušena.

V času med 1. junijem in 7. septembrom so se tujci z vsega sveta, ki so se prijavili na projekt Turistična patrulja, sprehodili skozi 15 slovenskih mest.

Prva je bila Nova Gorica

Prva turistka je bila Lorena iz španske Seville. Trenutno živi v Veliki Britaniji, kjer je varuška otrok Slovenke in Angleža, ki sta Loreni tudi omogočila obisk v Sloveniji in jo prijavila na Turistično patruljo. Obiskala je Novo Gorico in se vrnila s čudovitimi vtisi o mestu vrtnic. »Nova Gorica mi je bila všeč, vsekakor bi si jo še želela obiskati. Uživala sem,« je dejala.

Osebni arhiv popotnikov
Španka Lorena je obiskala Novo Gorico in se vrnila s čudovitimi vtisi o mestu vrtnic.

Kitajka in Italijan na potepu po Ormožu

Druga popotnika sta bila Kitajka Shuang in njen fant, Italijan Giuseppe. Obiskala sta Ormož, kjer sta spoznala prijazne domačine in odlična vina ter uživala v razgibanem razgledu po pokrajini. »Domačini so zelo prijetni in prijazni. Na potovanju sva uživala,« je povedala Shuang.

Osebni arhiv popotnikov
Kitajka Shuang in njen fant Giuseppe sta v Ormožu spoznavala prijazne domačine, odlična vina in uživala v razgibanem razgledu po pokrajini.

Majhno, a simpatično mestece

Yousra iz Brazilije in njena prijateljica Anna iz Španije sta sredi junija obiskali Novo mesto. »Mesto je majhno, a zares lepo. Obogateno je z veliko majhnimi vasmi in znamenitostmi, krasijo ga gradovi in zdravilišča, primerno je za pohode in športne aktivnosti,« je povedala Yousra.

osebni arhiv
Yousra in prijateljica Anna sta Novo mesto opisali kot mesto, ki ga krasijo gradovi in zdravilišča, primerno je za pohode in športne aktivnosti.

osebni arhiv
Kanadčanka Kim in Američanka Jenoby sta obiskali zeleni in sproščujoči Podčetrtek.

Zeleni in sproščujoči Podčetrtek

Naslednji teden sta pot pod noge vzeli Kanadčanka Kim in Američanka Jenoby, ki sta obiskali zeleni in sproščujoči Podčetrtek. Kot sta opisali, sta v čudovitem kraju, skritem pred mestnim vrvežem, uživali v objemu narave in se sproščali v Termah Olimia. Teden pozneje pa se je Američan William z 12-letnim sinom odpravil v Črnomelj. Mestece ju je prepričalo s pestrim dogajanjem na ulicah v sklopu 53. jurjevanja v Beli krajini in prijaznimi ljudmi. »Zagotovo bova še kdaj obiskala Črnomelj,« je dejal William.

»Slovenj Gradec je zelo čisto mesto«

Igor iz Črne gore in Amber iz ZDA sta se v začetku julija potepala po Slovenj Gradcu. Z izleta sta prišla zadovoljna in s širokim nasmehom. »Med najinim obiskom med vikendom je bilo odprtih veliko stvari (gostilne, muzeji ...), na vsakem koraku je bilo veliko ljudi, pozitivno pa ocenjujeva tudi kulturne in zgodovinske znamenitosti. Slovenj Gradec je zelo čisto mesto, všeč sta nama bila tudi razgled in pokrajina,« je opisal Igor.

Osebni arhiv popotnikov
Sredi julija sta se Grka Aleksia in Mihalis potepala po Bledu in okolici.

Grka v gorenjskem biseru

Teden dni pozneje sta se Grka Aleksia in Mihalis potepala po Bledu in okolici. Navdušena sta bila nad lepoto narave, prijetnim podnebjem, prijaznimi domačini in pestrim dogajanjem v času obiska. Na eno izmed najlepših potovanj po Evropi, kot ga je sam ocenil, pa se je odpravil Michael iz Indije, ki je obiskal Brežice. Mesto je opisal kot mirno, zgodovinsko bogato, zelo čisto in varno. Naslednji popotnici sta bili Yuliya iz Turkmenistana in njena prijateljica Olga iz Rusije. Obiskali in raziskovali sta Velenje. Navdušeni sta bili nad velikim kipom Tita, prijaznimi ljudmi, lokali in gostilnami, Velenje pa sta opisali kot mesto, ki med drugim ponuja ogromno možnosti za športne aktivnosti. Teden dni pozneje se je Španec Carlos odpravil v Piran. Mestece, ki ga nekoliko spominja na italijanska mesta, ga je navdušilo z odlično hrano in ozkimi uličicami.

Pestro festivalsko dogajanje

Naslednje na vrsti je bilo Zagorje ob Savi, ki ga je obiskala Španka Silvija s tremi prijatelji. Prijazni domačini, dobra hrana in pestro festivalsko dogajanje jih je spomnilo na temperamentno Španijo. Irko Leigh pa sta na potepanju po Postojni spremljala prijateljica in njen sin. Leigh je povedala, da so se imeli zelo lepo in da so preživeli čudovit vikend. »Postojna mi bo ostala v lepem spominu,« je dejala. Silvija iz Nizozemske pa je naslednji teden z možem obiskala Ptuj. »To je mesto, ki diha z zgodovino, ima čudovit razgled s Ptujskega gradu in prijazne domačine,« je povedala.

osebni arhiv
Španka Silvija je avgusta še s tremi prijatelji obiskala Zagorje ob Savi.

Navdušena nad Kranjem

Konec avgusta sta se v Kranj podala Diane in Colin iz Velike Britanije. Nad Kranjem sta bila očarana. Najbolj so ju navdušili muzeji, Kranska kuhna in kanjon reke Kokre. Zadnja popotnika sta bila Poljakinja Malwina in njen prijatelj Salvadore iz Italije, ki sta obiskala Bovec. Uživala sta v prijetnem vremenu, odlični hrani in številnih športnih aktivnostih.

Osebni arhiv popotnikov
Colina in Diane so v Kranju najbolj navdušili muzeji, Kranska kuhna in kanjon reke Kokre.