Turistična patrulja

FOTO: Dobra volja in topli stiski rok

zf
14. 9. 2016, 21.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Minulo soboto smo bili v Piranu priča podelitvi nagrad najboljšim občinam po izboru bralk in bralcev in podelitvi po izboru tujih turistov, ki smo jih napotili v izbrane občine.

Zbor županskih kolegov na dobrodelnem teku v Piranu s prejetimi priznanji

V sklopu dobrodelnega dne, ki se je odvijal pod geslom En svet, za vse enak, smo razglasili tudi zmagovalce Turistične patrulje. Spomnimo, Turistična patrulja je svoj prvi izid doživela 1. junija in je potekala vse do minulega tedna. V tem času smo se sprehodili skozi 15 občin: Novo Gorico, Ormož, Novo mesto, Podčetrtek, Črnomelj, Slovenj Gradec, Bled, Brežice, Velenje, Piran, Zagorje, Postojna, Ptuj, Kranj in Bovec, ki so jih obiskali tujci z vsega sveta.

Namen Turistične patrulje je postaviti zrcalo slovenskemu turizmu.

Na delovne izlete smo poslali Špance, Portugalce, Poljake, Newyorčane, Kanadčane, Turkmenistance, Britance, Nizozemce in še mnogo drugih, ki so raziskovali lepote Slovenije. Njihova naloga je bila oceniti urejenost, videz kraja in čistočo, promet, javni prevoz in kažipote, namestitve, kulinarično ponudbo, ponudbo kulturnih in športnih vsebin, ponudbo spominkov, spletno stran, s katero se kraj ponaša, TIC in gostoljubnost ter podati tudi splošni vtis. Uživali so.

Na prvo mesto se je po njihovem izboru uvrstila občina Bled, ki je prepričala s posmoduljo, odlično kremno rezino in prijaznostjo domačinov. Za njo se je uvrstil Kranj, ki je prav tako navduševal s kulinarično ponudbo, na tretje mesto pa sta se uvrstili občini Velenje in Ptuj. Velenje je prepričalo s športno ponudbo in razgibano naravo, Ptuj pa je navdušil z rimskimi igrami in čudovito muzejsko razstavo Ptujskega gradu.

osebni arhiv
Nizozemko Simone so na Ptuju prevzele rimske igre in čudoviti Ptujski grad.

Rubrika, kjer ste sodelovali tudi vi

Prejeli smo več kot 3500 glasovnic, s katerimi ste glasovali za najprijaznejše mesto. 

Po izboru vas, drage bralke in bralci, je bila razvrstitev drugačna. Treba je priznati, da ste akcijo vzeli za svojo, saj smo skupno prejeli več kot 3500 glasovnic, s katerimi ste glasovali za priljubljeno občino. Na prvo mesto ste uvrstili občino Zagorje ob Savi, ki je z več kot 1500 glasovi močno izstopala iz povprečja. Zagorje je naše turiste, ki so ga obiskali, prepričalo predvsem s čudovitim Euro parkom in rap koncertom ter z reko Savo, ki ponuja velik izbor za vodne nadobudneže.

Na drugo mesto ste izglasovali Brežice, ki so prejele več kot 700 glasov. Michael, ki prihaja iz Indije, je obisk Brežic opisal kot eno izmed najlepših potovanj po Evropi, zapomnil si bo predvsem čudovito dvorano, ki je prekrita s freskami, in vodni stolp. Tretje mesto je zasedel Črnomelj, ki je Williama in njegovega sina prepričal s čudovitimi kampi in hladno Kolpo ter Jurjevanjem.

Zakaj Turistična patrulja?

Turistična patrulja postavlja zrcalo slovenskemu turizmu skozi oči tujcev in tako omogoča izpopolnjevanje na še nedodelanih mestih, hkrati pa hvali in graja tisto, za kar si slovenski turizem pohvalo oziroma kritiko zasluži. Ocene so bile podane za ponudbo turističnoinformacijskih centrov, gostinskih ponudnikov, ponudnikov nočitev in storitev ter za nekatere druge aktivnosti (obisk športnih parkov, muzejev, gradov), ki so jih na obisku pridno beležili naši turisti. Slovenija se še vedno skriva na turističnem zemljevidu kot dragulj med evropskimi državami, in čeprav smo med manjšimi državami sveta, se lahko s svojo turistično ponudbo primerjamo z velikimi.

Župani najbolje ocenjenih mest po izboru tujcev

Uživali tudi v Piranu

Povemo lahko, da so se občine izkazale tudi v Piranu, kjer je v sklopu dobrodelnega dneva potekala razglasitev rezultatov Turistične patrulje. Z obiskom nas je počastilo šest županov. Občina Bled je presenetila še s šotorom, ki je obiskovalce prijazno vabil k obisku z brošurami in katalogi, občina Zagorje ob Savi pa je na dogodek pripeljala okoli sto občanov, ki jih je za nesebično glasovanje in podporo nagradila z izletom. Ti so se lahko udeležili dobrodelnega teka ali pa se le sprehodili med stojnicami in prisluhnili razglasitvi, ki se je odvila pod šotorom podjetja Petre, in tako uživali v dobrodelnem vzdušju, ki ga je bilo čutiti v Piranu.

Spoštovane bralke in bralci, občine in sponzorji ter vsi preostali, ki ste sodelovali v projektu, zahvaljujemo se vam za spodbudo, saj ste nam še enkrat dokazali, da je akcija, ki smo jo izvedli, korak v pravo smer, in po tihem vam lahko zaupamo, da se šušlja, da vas morda presenetimo celo z zimsko različico.