Turistična patrulja

Najbolj ju je navdušila Kranska kuhna

Sašo Avramovič
31. 8. 2016, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tokratna popotnika v Turistični patrulji sta bila Colin in Diane iz Anglije, ki sicer že približno tri leta živita v Sloveniji. Prejšnji vikend sta obiskala gorenjsko prestolnico, s »potepa« pa sta prišla zelo zadovoljna in s širokim nasmehom. »Z veseljem se bova vrnila v Kranj,« sta dejala.

Colin in Diane
Colin in Diane sta gorenjsko prestolnico obiskala prejšnji vikend, s »potepa« pa sta prišla zelo zadovoljna in s širokim nasmehom.

Cene
B&B Na Poljani (2 nočitvi, zajtrk, turistična taksa) 105,60 EUR; 
točeno pivo na stojnici na Kranski kuhni (2 x) 7,00 EUR; 
falafel meni na stojnici na Kranski kuhni 9,00 EUR; 
Teater Cafe (twister in kava) 3,00 EUR; 
Grad Khislstein (2 vstopnici) 5,00 EUR; 
Mestna hiša (2 vstopnici) 3,40 EUR; 
Teater Cafe (kava in bela kava) 2,60 EUR; 
Gostilna Matjaž (kalamari na žaru, pomfrit, 0,5 l piva) 10,10 EUR; 
Picerija in špageterija Buf (pica s tuno, mala solata, 2 x točeno pivo, 0,5 l) 13,50 EUR; 
parkirišče Stara Sava 3 EUR; 
skupaj 162,20 EUR.

Colin in Diane sta se iz angleškega mesta Long Eaton pred približno tremi leti preselila v Slovenijo. Razlog? »Slovenija je prekrasna. Gore, reke, morje, pokrajina …« pravita energična in nasmejana sogovornika, ki sta kupila hišico v Šentjanžu, naselju, ki spada pod občino Rečica ob Savinji.

Na »potep« sta se odpravila v petek

Ker rada potujeta in raziskujeta slovenske kraje in mesta, sta se prijavila na projekt Turistična patrulja. Na izlet v gorenjsko prestolnico Kranj sta se podala prejšnji petek, še prej pa sta na spletu poiskala več informacij o prenočišču ter o samem mestu. O mestu, ki ima močno tradicijo elektronske in gumarske industrije, a je ohranilo staro mestno jedro nad sotočjem Kokre in Save. Kranj je znan tudi kot športno mesto, ki ima športni park. V parku najdemo nogometno igrišče z umetno in naravno travo, teniška in košarkarska igrišča ter notranji in zunanji bazen. Mesto pa seveda ponuja še veliko drugega.

Zadovoljna z občinsko spletno stranjo

Ogromno informacij, sta, kot pravita, dobila na občinski spletni strani, s katero sta bila zelo zadovoljna. Pregledala sta, kaj se v Kranju dogaja čez vikend, kulturne in naravne znamenitosti, restavracije in podobno. Na neki drugi spletni strani sta pregledala prenočišča in se odločila, da prespita v B&B Na Poljani, nekaj kilometrov stran od centra Kranja. Gre za domačijo, kjer ohranjajo podeželski stil. Na voljo imajo eno dvoposteljno in dve triposteljni sobi, ki so med drugim opremljene z restavriranim pohištvom. Ravno to ju je, kot pravita, privabilo na to lokacijo; pred odhodom na izlet sta na domačijo poklicala in rezervirala prenočišče za dve noči – s petka na soboto in s sobote na nedeljo. V petek po kosilu sta se odpravila. »Vožnja z vlakom ali avtobusom bi trajala predolgo, zato sva se odločila, da se na pot podava s svojim avtomobilom,« pove Colin, ki je bil voznik jeklenega konjička na izletu na Gorenjsko, za pot pa sta potrebovala približno uro in pol.

Colin in Diane
Mesto Kranj in okolica sta bila popotnikoma zelo všeč, in kot pravita, se bosta z veseljem vrnila.

Dobila popust za nočitev

Plusi:
- lokacija mesta Kranj in transportne povezave z mestom;
- kanjon reke Kokre (popotnika pravita, da je zelena oaza sredi mesta);
- kulinarična tržnica Kranska kuhna;
- veliko parkirišč. 
Minusi:
- premalo vegetarijanskih restavracij;
- v Ticu jima niso povedali, da lahko kupita eno vstopnico za obisk vseh treh izbranih znamenitosti (Prešernov spominski muzej, Mestna hiša in Grad Khislstein);
- malo turistov v mestu. 

Ko sta prispela v Kranj, sta se najprej odpravila do domačije. »Lastnika Breda in Marko sta naju zelo lepo sprejela. Ob prihodu sta nama ponudila tudi pomarančni sok in sadje. Ogledala sva si sobo in bila nama je zelo všeč. Za eno nočitev bi sicer morala plačati 45 evrov za dve osebi, ampak so nama na domačiji dali desetodstotni popust, zato sta naju dve nočitvi za oba stali 81 evrov. Odločila sva se tudi za zajtrk, ki je stal pet evrov na osebo. Račun sva poravnala na koncu, v nedeljo,« je povedal Colin.

V petek popoldne sta se z avtomobilom odpravila v mestno jedro Kranja, parkirala na parkirišču Stara Sava in se najprej podala v Turističnoinformacijski center (Tic) Kranj, kjer sta pridobila še več informacij o mestu, delovnem času muzejev … Pravita, da so bili zaposleni v Ticu zelo prijazni in so jima veliko pomagali. »Pozneje sva si v bližnji gostilni privoščila kavo, nato pa nama je že pošteno krulilo v želodcih, zato sva se odločila, da greva nekaj pojest. Odpravila sva se v picerijo in špageterijo Buf. Sva vegetarijanca, zato sva izbrala pico s tunino in solato, privoščila sva si tudi vsak pol litra točenega piva,« je opisala Diane. Potem ko sta se najedla, sta se, ker je bila ura že pozna, odpravila nazaj proti svojemu prenočišču, odšla pod tuš in k počitku.

Colin in Diane
Ker sta ljubitelja rek, sta se podala h kanjonu reke Kokre, skoraj 30 metrov globoki soteski, ki jo je vrezala reka v ledenodobno konglomeratno teraso skozi območje današnjega Kranja.

Čas za ogled znamenitosti

Okoli 8. ure sta se prebudila v sobotno jutro. Na domačiji sta si privoščila zajtrk, nad katerim sta bila zelo navdušena. »Zajtrk je bil odličen in zelo veliko hrane je bilo. Preveč sva se najedla,« v smehu pove Colin in doda, da sta se nato odpravila spet proti mestnemu središču gorenjske prestolnice, z namenom, da si ogledata kakšen muzej oziroma druge znamenitosti. Znova sta parkirala na parkirišču Stara Sava in obiskala Tic, kjer sta želela kupiti vstopnice za ogled znamenitosti – za Prešernov spominski muzej, Mestno hišo in Grad Khislstein. »V Ticu so nama dejali, da oni ne prodajajo vstopnic in da jih lahko kupiva pri vsaki znamenitosti posebej,« je povedala Diane in izpostavila pomanjkljivost: »Pozneje sva ugotovila, da nama na Ticu niso povedali, da lahko kupiš eno vstopnico za obisk vseh treh znamenitosti. Tako je vstopnica tudi cenejša.« Ogledala sta si Grad Khislstein in Mestno hišo in bila nad videnim zelo navdušena.

Odlični hrana in pijača

Colin in Diane
Angleška popotnika sta bila najbolj navdušena nad pijačo in hrano na Kranski kuhni. Posebej ju je očaral falafel.

Tabela z ocenami že obiskanih mest
Bled 90/100
Kranj 87/100
Velenje 82/100
Ptuj 82/100
Novo mesto 81/100
Brežice 80/100
Črnomelj 80/100
Slovenj Gradec 77,5/100
Zagorje 77/100
Nova Gorica 76,5/100
Ormož 75/100
Podčetrtek 74/100
Piran 69,5/100
Postojna 64/100

Po ogledu sta se odpravila na kavo, potem pa na Glavnem trgu opazila Kransko kuhno, kulinarično tržnico, na kateri ne manjka odlične hrane in pijače. Na voljo so bili burgerji, jedi na žlico, falafel, indijska hrana, domači sendviči, kranjska klobasa, perutničke, vaflji ter indijski čaj, različna piva in še in še. »Odločila sva se za točeno pivo, na drugi stojnici pa pokusila falafel. Odlično je bilo. To naju je najbolj navdušilo,« je opisal Colin. Ker sta ljubitelja rek, sta se podala tudi h kanjonu reke Kokre, skoraj 30 metrov globoki soteski, ki jo je vrezala reka v ledenodobno konglomeratno teraso skozi območje današnjega Kranja.

Z veseljem se bosta vrnila

Pozneje sta se vrnila v B&B Na Poljani, a Colina je, kot je povedal, zgrabila lakota, zato se je sam napotil nazaj v mesto in obiskal Gostilno Matjaž, kjer si je privoščil kalamare na žaru, pomfrit in pivo. Nato se je odpeljal nazaj na domačijo, prišel je okrog 23. ure. Utrujena od sobotnega potepanja sta se sogovornika nato odpravila v posteljo. Po nedeljskem zajtrku sta pospravila svoje stvari, plačala prenočišče in zajtrk, se podala še na sprehod ob reki Savi, nato v trgovino, potem pa proti domu, v Šentjanž. »Kranj in okolica sta nama bila zelo všeč in sem se bova z veseljem vrnila,« zaključita.