Srbija

Deklica je padla v jamo

lt
21. 9. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Srbska srednješolka M. Đ. je, medtem ko je na šolskem izletu fotografirala prijateljico, padla v jamo, ki je bila skrita pod grmičevjem.

Wikipedia
Soko Grad je tako nedostopen, da ga v zgodovini nikoli niso uspeli osvojiti.

Družina poškodovane deklice in planinci iz Kruševca zato apelirajo na oblasti, naj čim prej zavarujejo nevarno jamo, v katero je dekle padlo v soboto. Zgolj po srečnem spletu okoliščin je padec preživela presenetljivo srečno, zlomila si je rebro in utrpela nekaj notranjih poškodb.

Med fotografiranjem prijateljice ji je zmanjkalo tal pod nogami.

V soboto je sicer potekala akcija Dan pešačenja v Sokobanji, v kateri so dijaki lokalne srednje šole obhodili Soko Grad v zahodni Srbiji. Deklica je na vrhu gradu poskušala fotografirati prijateljico, vendar je padla skozi luknjo, iz katere je neznana oseba odstranila zaščitno rešetko. Jamo je preraslo rastlinje, zato dijakinja ni vedela, da stopa v neznano, je za srbske medije povedal vodja planincev, naveden kot Šoškić, ki je mimo nevarne jame stopil nekaj trenutkov pred najstnico.

»Takoj ko je padla, sem stekel do nje. Našel sem jo v ležečem položaju, padla je na kamenje. V tistem trenutku nismo vedeli, kako naj z njo ravnamo. Ves čas je bila pri polni zavesti, mi pa smo jo oskrbeli ter poklicali rešilca in gorsko reševalno službo. Vsem službam in ministrstvu za notranje zadeve dolgujemo zahvalo za učinkovito evakuacijo.«

Pri reševanju so sodelovali še policisti in gasilci. Reševalci so sicer potrebovali kar 40 minut, da so dekle izvlekli iz jame, polne kamenja. Še nadaljnjih 20 minut pa so potrebovali, da so jo spustili do reševalnega vozila, ki zaradi strmega terena ni moglo pripeljati do kraja nesreče.