Popravili napako

Kmalu časovno neomejeno mobilno gostovanje po domačih cenah

G.G./STA
21. 9. 2016, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Evropska komisija je predstavila nov predlog glede mobilnega gostovanja. Ta predvideva, da bodo lahko uporabniki mobilnih telefonov v EU od junija prihodnje leto gostovanje v tujem omrežju plačevali po domačih cenah brez časovne omejitve. Predhodni predlog, ki ga je komisija zaradi kritik umaknila, je določal časovno omejitev največ 90 dni.

Profimedia

"Odločili smo se, da ne bo več omejitve glede dni," je v Bruslju danes dejal podpredsednik komisije Andrus Ansip, pristojen za enotni digitalni trg. Namesto tega komisija predlaga "nov pristop", ki bo namesto časovne omejitve upošteval prebivališče uporabnika.

Sistem "gostuj kot doma"

Komisija pri tem predlaga uvedbo jasnih varoval za ponudnike mobilnih storitev. Ti bodo imeli možnost preveriti način uporabe, da bi preprečili zlorabe sistema "gostuj kot doma".

Med kriteriji, ki bi nakazovali na morebitno zlorabo, predlog omenja majhno domačo porabo v primerjavi z gostovanjem v tujem omrežju in daljšo neaktivnost kartice SIM, ki se uporablja izključno za namene gostovanja. "Moramo preprečiti zlorabe," je poudaril Ansip. Gostovanje naj bi bilo po prepričanju komisije namenjeno tistim, ki potujejo.

Možnosti zlorabe

V EU imamo danes zelo različne cene storitev. Do zlorabe bi prišlo, če bi kupili kupili kartico SIM v državi članici z nizkimi cenami in jo nato uporabljali v drugi članici, kjer so cene višje, je ob predstavitvi novega predloga ponazoril komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther Oettinger.

Na vprašanje, kako bodo ponudniki mobilnih storitev morebitne zlorabe lahko preverjali, pa je komisar pojasnil, da bodo to videli na podlagi načina uporabe pri posameznem uporabniku. Pri komisiji sicer priznavajo, da bo treba to še podrobneje razdelati.

Evropska komisija je pred približno dvema tednoma umaknila prvotni predlog, po katerem bi imeli uporabniki mobilnih telefonov v EU od junija prihodnje leto gostovanje v tujem omrežju po domačih cenah zagotovljeno največ 90 dni v letu. Predlog je naletel na kritike med drugim pri potrošniških organizacijah, ki so menile, da bi moralo biti to neomejeno.