FS prevozi

Nekdanje podjetje žužemberškega župana goljufalo

Janja Ambrožič, Dolenjski list
17. 9. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Podjetje FS prevozi iz Žužemberka, ki je bilo do leta 2006 v lasti žužemberškega župana Franca Škufce, danes pa je župan v njem uradno zaposlen le kot komercialist, je od ministrstva za promet neupravičeno pridobilo 134 tisoč evrov kompenzacij.

J.A.
Iztok Kunej je priznal krivdo.

Zaradi goljufij sta se podjetje in njegov zunanji sodelavec Iztok Kunej znašla na novomeškem okrajnem sodišču. Kunej je krivdo priznal.

»Zato, da bi drugemu pridobili subvencijo, ste predložili neresnične podatke za obdobje od 4. februarja 2010 do 14. junija 2011,« je med branjem obtožnega predloga na predobravnavnem naroku dejal okrajni državni tožilec Igor Vertuš, ki je napovedal, da bo v primeru priznanja predlagal nižjo kazen, kot če bo steklo sojenje.

Niso edini goljufi

Njegov predlog je bil: pogojna obsodba dve leti v preizkusni dobi štirih let in tri tisoč evrov stranske denarne kazni. Kunej, ki se je zagovarjal kar sam, je najprej rekel, da ni kriv, čez nekaj trenutkov pa si je premislil in priznal, da je storil kaznivo dejanje preslepitve pri pridobivanju posojila oziroma ugodnosti. Prosil je tudi, da bi denarno kazen plačal na več obrokov, sicer pa je poudaril, da je delal v dobri veri, da je vse v redu. »Vsak mesec smo podpisovali pogodbe z ministrstvom, če bi kontrolirali podatke, bi zadeve lahko reševali sproti. Tako se je zgodilo, nismo bili edini v Sloveniji, ki so delali tako,« je še dejal Kunej, ki mu je sodnica Melita Perko na koncu izrekla pogojno kazen eno leto in 11 mesecev zapora v preizkusi dobi štirih let ter stransko denarno kazen tri tisoč evrov, ki jo Kunej lahko plača v mesečnih obrokih po 150 evrov.

V FS bodo razmislili

Na sodišče je prišel tudi Janez Papež, direktor podjetja FS, ki je škodo ministrstvu sicer že povrnilo. Ko je tožilec predstavil obtožni predlog in povedal, da v primeru priznanja krivde predlaga denarno kazen 30 tisoč evrov za podjetje, je zagovornik iz odvetniške pisarne Škerlj predlagal, da se narok prekine, saj potrebujejo čas, da se odločijo o predlogu tožilstva. Predobravnavni narok se bo tako nadaljeval 20. septembra.

Denar za nerentabilne

Pri zgodbi o kompenzacijah, zaradi katerih je stekel navedeni sodni postopek, je treba vedeti, da prevozniki za proge, ki niso rentabilne, od ministrstva za promet lahko dobijo kompenzacijo, da teh prog ne ukinejo. Tako se je denimo zgodilo, da je družba FS prevozi, storitve in trgovina na ministrstvo za promet poslala podatek, da je imela v novembru 2010 le dobrih 18 tisoč evrov prihodkov iz javnih virov, čeprav je samo od ministrstva za šolstvo in šport prejela več kot 36 tisoč evrov subvencije. Na podlagi teh podatkov je od ministrstva za promet dobila dobrih devet tisoč evrov kompenzacij, do katerih ni bila upravičena.

J.A.
Janez Papež v nasprotju s Kunejem še ni priznal.