Tragedija v kamniških Alpah

Osumljenec uboja očeta v priporu

Iztok Čebašek
16. 9. 2016, 19.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V sredo okrog poldneva je v Kamniških Alpah nad Srebrnim sedlom oziroma na vrhu Zeleniških špic prišlo do tragičnega dogodka, v katerem je 49-letni moški izgubil življenje.

Iztok Čebašek, GRS Kamnik
Sedemindvajsetletnika so v dolino prepeljali gorski reševalci s helikopterjem.

Sprva je kazalo, da gre zgolj za še eno v vrsti (pre)številnih gorskih nesreč, vendar se je kmalu izkazalo, da to najverjetneje ne drži.

Po prvih informacijah o sredini tragediji v kamniških planinah je sprva je kazalo, da gre zgolj za še eno v vrsti (pre)številnih gorskih nesreč, vendar se je že kmalu po posredovanju kamniških gorskih reševalcev, ki so priskočili na pomoč obema ponesrečencema, izkazalo, da se je nesreča zgodila v precej nenavadnih oziroma sumljivih okoliščinah.

Do tragičnega dogodka naj bi prišlo, ko sta se planinca, šlo naj bi za očeta in sina, podala na prečenje Zeleniških špic, prelepega, vendar tudi zelo zahtevnega in nevarnega gorskega grebena, ki je bil v sredo občasno zavit v meglo, po malem pa je tudi rosilo, tako da je bilo prečenje bržčas še težje oziroma še bolj nevarno kot običajno.

Iztok Čebašek, GRS Kamnik
Intervencija je potekala na izjemno zahtevnem terenu, reševalcem in policistom pa je delo oteževalo tudi vreme.

Padec po sporu in pretepu

Pri prečenju grebena oziroma na vrhu tega naj bi med očetom in sinom, kot nam je uspelo izvedeti iz neuradnih, vendar zanesljivih virov, prišlo do spora, in kot v informacijah za javnost navaja tudi Policijska uprava Ljubljana, celo do medsebojnega fizičnega obračuna, ki je bržčas botroval tudi padcu 49-letnika. Padec se je za 49-letnika, ki je zdrsnil prek prepadnih vzhodnih sten Zeleniških špic v smeri proti Petkovim njivam, žal končal tragično.

Po prvih izjavah, ki jih je dal kar precej potolčen, vendar ne huje poškodovan 27-letnik, ki je po tragičnem dogodku poklical na pomoč gorske reševalce, naj bi prvi zamahnil oče. Zakaj natančno je prišlo do spora ter kaj se je v resnici dogajalo v nadaljevanju, pa je za zdaj zavito v gorske meglice, ki jih v zahtevni policijski preiskavi, ob pomoči gorskih reševalcev, že dva dni poskušajo razstreti kriminalisti.

S hribov v pripor

Na pomoč obema ponesrečencema so, ob pomoči helikopterja Slovenske vojske, priskočili člani GRS Kamnik, ki so v dolino najprej prepeljali mlajšega poškodovanega planinca ter ga v Kamniku predali reševalni ekipi NMP Kamnik. Ta je prihod ponesrečenca že čakala ter ga je nato z reševalnim vozilom odpeljala na nadaljnjo diagnostiko in zdravljenje, policisti pa so mu zaradi ugotovitev preiskave in suma storitve kaznivega dejanja kmalu zatem odvzeli prostost.

Iztok Čebašek, GRS Kamnik
Na pomoč ponesrečencema so priskočili tudi člani GRS Kamnik.

Zahtevna preiskava

Policisti so prve oglede kraja dogodka sicer opravili že v sredo, vendar je bila preiskava najprej začasno prekinjena zaradi močne nevihte, nato pa zaradi noči. Nadaljevala se je že v četrtek zjutraj, brnenje policijskega helikopterja pa je bilo nad kamniškimi planinami slišati domala ves dan.

Iztok Čebašek, GRS Kamnik
Brnenje policijskega helikopterja je bilo nad kamniškimi planinami slišati domala ves dan.

Preiskovalni sodnik odredil pripor

Po informacijah Policijske uprave Ljubljana je policistom kljub zahtevnim razmeram z zbranimi podatki že uspelo ugotoviti elemente kaznivega dejanja zoper življenje in telo, zaradi česar so 27-letnika priprli že v sredo, včeraj pa so ga skupaj z ovadbo zaradi suma uboja privedli tudi pred preiskovalnega sodnika. Ta je zoper osumljenega odredil pripor.