Vokalna skupina

Kanadske gostje

Gabrijel Toplak
16. 9. 2016, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Med obiskom v domovini svojih staršev so pevke gostovale tudi v Brežicah, Ljubljani in na Ptuju, kjer so imele slavnostni koncert in predvsem spoznavale dobrosrčnost sv. Martina.

Gabrijel Toplak
Na hajdini tuja vokalna skupina.

Pri cerkvi sv. Martina na Hajdini se je pred kratkim ustavil avtobus s pevkami vokalne skupine Plamen iz Kanade, ki jih že 25 let vodi slovenska kulturna ambasadorka Marija Ahačič Pollak

Kot je povedala Silvestra Brodnjak, so med šestim obiskom v domovini svojih staršev gostovale v Brežicah, na Ptuju in v Ljubljani. Obisk na Hajdini pa si bodo nedvomno zapomnile tudi po kisli juhi, ki jim jo je skuhala ustaljena tekmovalna ekipa društva, ki se že več let udeležuje tekmovanj v kuhanju kisle župe v Jakobskem Dolu. 

Med 6. obiskom v Sloveniji so gostovale v Brežicah, na Ptuju in v Ljubljani.

Darilca za gostje 

Za svečan trenutek še pred koncertom na ptujskem gradu so ob Rimljankah poskrbele članice Društva žena in deklet občine Hajdina, ki so gostje pospremile v dvorano skozi špalir. Rimljanke pa so Ahačič Pollakovi, ki povezuje svojo matično domovino s Kanado, in njenim pevkam izročile spominska darilca občine in fare. 

Slovenska pesem

»Po koncertu so se članice vokalne skupine Plamen s svojo umetniško vodjo in gostitelji ter članicami Društva žena in deklet občine Hajdina, ki so poskrbele za kulinarične dobrote, preselile v Hram hajdinskih kletarjev. Tam je iz slovensko-kanadskih grl zadonela tudi slovenska pesem, farni župnik in naddekan Marijan Fesel jih je pozdravil z nagovorom in zdravico,« je dejala Brodnjakova.

Dobrosrčnost sv. Martina

Sicer pa imajo Rimljanke in Plamenke že nekaj lepih skupnih spominov na prvo srečanje pri I. mitreju na Spodnji Hajdini pred petimi leti. »In če so takrat izvedele nekaj več o bogu Mitri, so tokrat spoznale dobrosrčnost sv. Martina,« je povedala Brodnjakova.