Svet

Trump verjame, da je Obama rojen v ZDA

G.G./STA
16. 9. 2016, 20.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je izjavil, da je bil ameriški predsednik Barack Obama rojen v ZDA in dodal, da se sedaj želi spet ukvarjati s tem, da naredi Ameriko ponovno trdno in veliko. Obenem je demokratko Hillary Clinton obtožil, da je ponovno začela z razpravo o tem.

Arhiv Svet24
Donald Trump, newyorški bogataš in republikanski predsedniški kandidat.

Trump je ponovil, da je z dvomi o Obamovem rojstvu začela Hillary Clinton med svojo predsedniško kampanjo leta 2008, sam pa jo je končal s tem, da je Obamo prisilil v objavo rojstnega lista. Trump in njegova kampanja sta v zadnjih dnevih podajala različne izjave o tem vprašanju, ki je pred leti preraslo v neformalno gibanje tako imenovanih "rojstnikov". To je belih Američanov, ki so sprožali dvome v legitimnost prvega temnopoltega predsednika ZDA.

Eden glavnih motorjev te teorije zarote je bil od samega začetka Donald Trump. Njegov podpornik Rudy Giuliani je pred dnevi prisegel, da Trump sedaj verjame v Obamovo rojstvo na Havajih, vendar ga je Trump hitro zanikal. Brezplodna razprava se je nato nadaljevala in Trumpova kampanja je trdila, da Trump verjame, sam pa je še v četrtek ponovil, da o tem ne bo govoril. Danes zjutraj je spet dejal, da želi ohranjati napetost glede Obamovega rojstva, kasneje pa nenadoma podal kratko izjavo, da verjame v ameriško rojstvo Obame.

Kaj pomeni "naravno rojeni Američan"?

Po ameriški ustavi lahko predsedniški položaj prevzame le "naravno rojeni Američan" in o tej definiciji se še vedno prepirajo, kaj natančno to pomeni. Nekako splošno sprejeto je, da gre za osebo, katere eden od staršev je državljan ZDA. Tako so vsaj razlagali republikanci letos v času tekme za strankarsko predsedniško nominacijo, ker so imeli kandidata Teda Cruza, ki je bil rojen v Kanadi materi Američanki in očetu Kubancu.

Ko je šlo za rojstvo Obame, so bili "rojstniki" prepričani, da je pomembno, kdo je kje rojen, ne pa kdo sta starša. Trump je nenehno prilival olja na ogenj in ni sprejel niti objavljenega rojstnega lista Obame. Sedaj naj bi bilo neumnosti konec in tudi Obama je dejal, da se bo morda predsedniška tekma kmalu začela ukvarjati z resnimi vprašanji.

Obama lahko upa, vendar pa je vprašanje rojstnikov sedaj v ameriških medijih in med kampanjo najpomembneje. Zasenčilo je vprašanje o zdravju kandidatov in vsa druga. Trumpovi podporniki prisegajo, da le ponavljajo, kar je prva sprožila Clintonova, demokrati jih obtožujejo laganja in zahtevajo, naj se Trump Obami sedaj opraviči.