Slovenija

Nasprotujejo napotitvi slovenskih vojakov na mejo z Rusijo

G.G./STA
1. 9. 2016, 19.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pred ministrstvom za obrambo se je danes zbralo okoli deset protestnikov, ki so nasprotovali napotitvi slovenskih vojakov na mejo baltskih držav in Poljske z Rusijo. Odločitev slovenske vlade je poslanka Združene levice Violeta Tomić označila za problematično, pri napotitvi pa gre po njenih besedah zgolj za provociranje.

Bodo slovenski vojaki zrli v oči ruskim, čez mejo?

Tomićeva je na protestu, ki ga je pripravilo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, poudarila, da skušajo ZDA, baltske države in Poljska zgolj napenjati mišice pred Rusijo, kar pa je "izjemno nepotrebno".

"Rusija sama tam nikogar ne ogroža," je povedala poslanka ZL. "Res pa je, da imajo baltske države dokaj veliko rusko etnično manjšino, kar njihove režime straši," je dodala. Zato so se po njenem mnenju odločili, da morajo sporočilo poslati predvsem predstavnikom manjšin in ne njihovi vzhodni sosedi.

"Skupno obrambno organizacijo torej izkoriščajo, da pijani od sovraštva do vsega, kar je ruskega, z orožjem rožljajo pred potencialno neubogljivim civilnim prebivalstvom. To pa je za nas popolnoma nesprejemljivo," je še izpostavila.

"Obrambno ministrstvo bi se moralo globoko zamisliti, kakšna stališča zagovarja in kakšne so zaveze in sporočila, ki jih v imenu vseh nas pošiljajo v svet," je povedala Tomićeva.

Glede odnosov med Slovenijo in Rusijo je v pogovoru z novinarji dejala, da je bil gospodarski embargo Rusije popolna neumnost. S tem je namreč Slovenija oškodovala predvsem sebe, medtem ko Rusija ni utrpela večje škode, je poudarila.