Sodna saga

Spet o čuvanju Jelinčičevih ovac

robert marin
1. 9. 2016, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Upokojeni poslanec in prvak SNS bo predvidoma 24. septembra slišal razsodbo glede domnevne razžalitve koprskega okrožnega tožilca Jožeta Levašiča, ki mu ne bi dal čuvati treh ovac, ker se boji, da bi dve izgubil. Ta zagonetni primer se po sodiščih vlači že desetletje.

STA
Jelinčiču sodijo po starem kazenskem zakoniku, ker je po njem zagrožena milejša kazen kot po novem.

Včeraj se je pred ljubljanskim okrožnim sodiščem začelo ponovno sojenje nekdanjemu poslancu in prvaku SNS Zmagu Jelinčiču zaradi domnevne razžalitve koprskega okrožnega tožilca Jožeta Levašiča.

Razžalitev, 169. člen KZ

 (1) Kdor koga razžali, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do treh mesecev. (2) Če je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev. 

Jelinčič je maja 2006 v svoji oddaji Plemeniti komentar na nekdanji Prvi TV o Levašišču dejal, da mu ne bi dal čuvati treh ovac, ker se boji, da bi dve izgubil. V nadaljevanju oddaje pa se je takratni poslanec in prvak SNS vprašal, kako je Levašič sploh lahko zaključil pravno fakulteto in sprejel sklep, da jo očitno lahko naredi vsak, se nato zaposli na tožilstvu in tam ostane zabetoniran do smrti, da dela, kar hoče.

Na pomoč priskočil državljanu v stiski

Obdolženi je včeraj vztrajal pri prvotni izpovedbi, ko je pojasnil, da se je komentar nanašal na kazenski postopek zaradi domnevne davčne zatajitve, ki je na koprskem okrožnem sodišču potekala zoper Darka Vilerja (na koncu je bil pravnomočno oproščen). Na eni od obravnav je bil prisoten tudi Jelinčič s Srečkom Prijateljem, da sta se na lastne oči prepričala, kako deluje tožilstvo ...

In ker je bil prvak SNS prepričan, da tožilec Levašič zlorablja svojo funkcijo, je Vilerju s komentarjem stopil v bran v okviru svojih prizadevanj, da bi slabo delo tožilcev in sodnikov sankcionirali ter jim ukinili trajni mandat. Tožilec Levašič je namreč v končni besedi dejal, naj sodišče pri odmeri kazni kot oteževalno okoliščino upošteva Vilerjevo osebnost, saj da v svojem zagovoru napada vsakogar, ki misli drugače kot on, da bo Vilerja dal zapreti, če se ne bo strinjal z mnenjem drugače mislečih, pa je po Jelinčičevih navedbah Levašič grozil Vilerju že enkrat prej, med obravnavo.

arhiv Svet24

Zmago Jelinčič, obtožen razžalitve:

»Slovenija uvaja šeriatsko pravo. Tam tudi ne smeš govoriti čez preroka, pri nas pa čez določene osebe.«

Slovensko tožilstvo primerjal s sovjetskim

Včeraj je Jelinčič dodatno poudaril, da Levašiča nikakor ni imel namena razžaliti, ampak da je šlo za njegovo osebno mnenje, kritiko tožilčevega dela, prispodob z ovčicami pa se je poslužil, da bi ga televizijski gledalci lažje razumeli. Kot je še povedal, je bilo posnetih okrog 40 oddaj, v katerih ni »šparal jezika« na račun aktualne problematike, postopke zoper njega pa je sprožil le tožilec Levašič. Prepričan je, ga preganjajo zgolj zato, ker se piše Jelinčič.

»Ta proces naj bi se vlekel do moje smrti,« je med drugim dejal obtoženi, delo tožilstva v samostojni Sloveniji pa je primerjal z delom arhitekta velikih Stalinovih čistk med letoma 1936 in 1938, generalnega tožilca takratne Sovjetske zveze Andreja Višinskega. »Kot osamosvojitelj sem se boril za svobodo, samostojno državo, zdaj pa sem kaznovan za mišljenje. «»Če bi bil mlajši, brez otrok, bi spokal in odšel iz Slovenije.« »Slovenija uvaja šeriatsko pravo. Tam tudi ne smeš govoriti čez preroka, pri nas pa čez določene osebe.« Tako je bil hud Jelinčič.

arhiv Svet24
Jelinčič je prispodobo z ovčicami uporabil, da bi ga televizijski gledalci bolje razumeli.

Primer z dolgo brado

S tem zagonetnim primerom se slovensko pravosodje, kot vidimo, ukvarja že desetletje. Januarja 2011 je bil Jelinčič za izrečene besede pred ljubljanskim okrožnim sodiščem obsojen na 3060 evrov denarne kazni. Sodbo je brez uspeha izpodbijal pred višjim in vrhovnim sodiščem, ustavno sodišče pa mu je dalo prav, razveljavilo odločitve nižjih instanc in zadevo vrnilo v ponovno odločanje na ljubljansko okrožno sodišče. A sodnica Deana Fekonja, ki je po razveljavitvi prevzela primer, je še pred razpisom obravnave ugotovila, da je zadeva zastarala, s čimer pa se niso strinjali višji sodniki, in Jelinčičeve ovčice so spet na mizi sodnice Fekonje. Včeraj je zaslišala tako oškodovanca Levašiča kot pričo Vilerja, končne besede in sodbo pa razpisala za 24. september. 

Viler je bolj kot ne razpredal o lastnem primeru ne glede na postavljena vprašanja, Levašič pa je pojasnil, da je Jelinčičevo manevriranje razumel, kot da je poskušal vplivati na primer Viler, z inkriminiranimi besedami pa ga je užalil glede izobrazbe in dela, zato je zoper njega poleg kazenskega sprožil tudi civilni postopek.