Po napadu v Izoli

Zdravniška zbornica in Fides pozivata državo k ukrepanju

M.K./STA
23. 8. 2016, 13.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zdravniška zbornica Slovenije in zdravniški sindikat Fides po strelskem napadu v izolski bolnišnici, usodnem za urologa in policista, odgovornost za vse večje napetosti pripisujejo državi.

STA
Nezadovoljstvo uporabnikov zdravstvenih storitev se neupravičeno usmerja na zdravnike, meni predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Opozarjajo, da so tisti, ki so si za poklicno pot izbrali skrb za zdravje in varnost državljanov, izpostavljeni vse hujšim grožnjam, zato pričakujejo ukrepe.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je namreč v sporočilu za javnost zapisal, da politiki skoraj vsa leta od osamosvojitve naprej državljanom obljubljajo pravice iz zdravstvenega zavarovanja, ki pa jih ni mogoče uresničiti. Nezadovoljstvo uporabnikov je posledično usmerjeno v zdravnike in druge zdravstvene delavce, ki dnevno prihajajo v stik s pacienti, je ocenil Kuštrin.

"Po drugi strani nekateri mediji v službi politike ali kapitala, prikazujejo zdravnike kot dvoživke, dobičkarje in ljudi, ki jim je misel na dobro bolnikov zadnja stvar," so je še dodal prvi mož Fidesa. In tako se po njegovem mnenju nezadovoljstvo uporabnikov zdravstvenih storitev posledično usmerja na zdravnike, ki so bolnikom dolžni povedati vso resnico.

Zato je zanj skrajni čas, da se tisti, "ki to ozračje vzdržujejo in tisti, ki pri tem asistirajo, zamislijo nad stanjem duha v družbi".

Stopnjevanje konfliktnih situacij

STA
"Nerazumen napad na zdravnika, ki je življenje posvetil zdravju in dobrobiti bolnikov, nas pušča neme in zaskrbljene," je poudaril predsednik Zdravniške zbornice Andrej Možina.

Tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina opozarja, da so se zdravniki v zadnjem času znašli na spletišču težav in konfliktov, do katerih prihaja zaradi neurejenosti zdravstvenega sistema.

Zdravstvena politika in država morata prevzeti odgovornost za zdravstveni sistem, kakršnega imamo, ter prevzeti odgovornost za predolge čakalne dobe, je prepričan. Za tem tragičnim dogodkom stoji namreč na tisoče konfliktnih situacij in drugih oblik nasilja nad zdravstvenimi delavci, ki se stopnjuje, je nadaljeval.

"Nerazumen napad na zdravnika, ki je življenje posvetil zdravju in dobrobiti bolnikov, nas pušča neme in zaskrbljene," je poudaril v sporočilu za javnost.

Zato po njegovem ne smemo dopustiti, da se težave, ki nastajajo na ravni bolnik - zdravstveni sistem, zrcalijo v nasilnem razreševanju odnosa med bolnikom in zdravnikom. Javnosti zbornica jasno sporoča, da so zdravniki zagovorniki pacientovih pravic in bodo vedno na njihovi strani pri gradnji državljanom prijaznega in dobrega zdravstvenega sistema.

Od zdravstvene politike zato pričakujejo in zahtevajo, da zagotovi varnost v slovenskih bolnišnicah in odpravi sistemske nepravilnosti v zdravstvu, ki da so razlog vse večjega nezadovoljstva tako državljanov kakor tudi zdravstvenih delavcev.

Možina je v imenu zbornice družinam pokojnega zdravnika in policista izreka sožalje, zdravnikom v izolski bolnišnici pa solidarnost.