Tragedija v Izoli

Po tragediji v Izoli: "Gre za eksces bolne pameti"

T.L.
23. 8. 2016, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pretreseni zdravniki v izolski bolnišnici o tragičnem dogodku.

Mojca
Pripadniki policije na kraju tragičnega dogodka.

Kaj podobnega, kot se je v ponedeljek odvijalo v bolnišnici v Izoli, Slovenija ne pomni. Moški je v streljanju v Splošni bolnišnici (SB) Izola ustreli policista in zdravnika. Umrl je tudi sam strelec. Dobra novica je, da je zdravstveno stanje drugega policista stabilno. Poročanje medijev, da naj bi imel strelec pri sebi seznam zdravnikov, ki da naj bi jih želel ubiti, niso uradno potrjena.

Podrobnosti o vzrokih za strelski pohod še niso znane. O delu zgodbe, kolikor so jo uspeli sestaviti v izolski bolnišnici, so spregovorili na novinarski konferenci. 

Mladen Gasparini, predstojnik oddelka za kirurgijo, je ob smrti urologa Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja dejal: "Izgubili smo izvrstnega kolega, mladega, ambicioznega. Pretreseni gledamo na dogodek. Vzdušje danes je bilo moreče. Skušali smo rekonstruirati dogodke in smo ugotovili to: bolnik je bil bolnik dr. Martineza. Bil je korektno voden, to smo videli po zapiskih. Dr. Martinez je vse skupaj vodil korektno. Po nekaterih informacijah je bolnik Martineza iskal že dan prej. Bolnik in Martinez sta se usedla na klop, očitno je zdravnik mislil, da si mora vzeti čas zanj. Takrat je bolnik sprožil strele." Na kraju je bil naključno tudi policisti, ki se je znašel na poti strelskega pohoda bolnika. 

Mojca
Napadalec je po krvavem dejanju mirno zapustil bolnišnico.

Napadalec je zapustil bolnišnico, streljal zunaj in nato se je odvil strelski obračun, v katerem je bil ubit bolnik. Reanimacijske ekipe so ugotovile, da policistu ni bilo mogoče pomagati. Martineza so premestili v operacijsko dvorano, tudi ranjenega policista, je nadaljeval Gasparini. Iz Ljubljane je s helikopterjem priletel tudi dr. Tomislav Klokočovnik, ki je pomagal pri obravnavi dr. Martineza in policista.

Ob tem Gasparini apelira, da tako zdravstveni delavci kot tudi bolniki znova vzpostavijo porušeno partnerstvo. "Gre za eksces bolne pameti, ki je naredila, kar je naredila. Da se to ne bi ponavljajo, je treba vzpostaviti znova partnerstvo med bolniki, sestrami in zdravniki.

"Dr. Martinez je včeraj pogledal 60 bolnikov, pa si je kljub temu vzel čas, da se je pogovoril - kot se je izkazalo - s svojim morilcem," je še dejal Gasperini. 

Gasparini pravi, da so izgubili boj za življenje. "In izgubili smo tudi nekaj več. Danes je obala ostala brez 50 ali 80 odstotkov urologov. Saj bodo bolniki oskrbljeni. Ampak moramo znova vzpostaviti partnerstvo. Nihče si ne želi v ambulanto s strahom, kaj bo s pacientom. Naši zdravniki so v nekem krču." Pojavila se bo defenzivna obravnava, kar pa ne bo dobro za bolnike, napoveduje Gasparini. Zatrjuje, da nihče od zdravnikov ne deluje namenoma na škodo pacienta. 

Predstojnik izolske urgence Peter Golob je ob opisu dogajanja po streljanju poudaril, da so  - ne glede na strah za svoje življenje - pomagali pri reševanju zdravnika in policista. "To kaže, da je nagon po reševanju in pomoči močnejši od skrbi za varnost, saj takih dogodkov nismo vajeni. To tudi nekaj pove o našem delu.

Mojca
Grozljivka v izolski bolnišnici.

Vsakodnevno smo deležni agresije pacientov, potrebne bodo spremembe, so opozorili zdravniki. V Sloveniji je sicer na srečo malo nasilnih primerov, se pa zdravstveno osebje - predvsem na urgencah - srečuje vsakodnevno z agresijo.  

Poskrbeli bodo za otroke

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je naprej dejala, da jo je "ekscesni dogodek globoko pretresel, osebno in kot ministrico za zdravje."

Nadaljevala je, da se je odločila, da poda "podporo zaposlenim in sočustvujem z njimi ob izgubi njihovega odločnega kolega."

Povedala je da je sklicala vsa vodstva bolnišnic, da se pregledajo protokole o zagotavljanju varnosti v bolnišnicah. Da ugotovijo, kaj lahko naredijo na nivoju varnosti in ali - v primerih morebitnih groženj zdravstvenemu osebju - dobro teče komunikacija s policijo in MNZ.

Izpostavila je, da se bolniki zavedajo pravic, kaj jim mora nuditi zdravstveni sistem. Da pa bi bilo morda pravilno in primerno, da se vsak med nami zaveda, da sam maksimalno poskrbi za zdravo življenje in ima tudi do zdravstvenih ustanov določene obveznosti. Obljubila je, da bodo do novega leta na tem področju pripravljene sistemske rešitve. 

Družinam pokojnih zdravstvenih delavcev je ministrica obljubila pomoč: predvsem otrokom bodo dali zaščito, da bodo lahko nadaljevali življenje. To pomeni, da jim bodo zagotovili brezplačno varstvo, šolanje, poskrbeli za določene finančne ugodnosti in prednosti pri zaposlovanju.