Brezplačno

Letni kino na Kongresnem trgu

b.p.
23. 8. 2016, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tudi letos bodo na svoj račun prišli ljubitelj filmskih klasik, saj bo od danes, 23. avgusta, do četrtka, 25. avgusta, v centru Ljubljane potekal Letni kino na Kongresnem trgu, kjer bodo brezplačno na ogled tri filmske klasike.

TV Slovenija
Klasika Franceta Štiglica Dolina miru bo predvajana pod pokroviteljstvom predsednika države ob 25-letnici Republike Slovenije in 60-letnici filma.

Aliki Kalagasidu, predstavnica Kinodvora

"Nocoj bosta kot častna gosta navzoča tudi igralca Eveline Wohlfeiler in Tugo Štiglic, ki v filmu Dolina miru igrata Lotti in Marka. Igralca sta se pred kratkim srečala po 60 letih."

Nocoj bodo Letni kino na Kongresnem trgu odprli s slavnostno premiero restavrirane in digitalizirane filmske klasike Franceta Štiglica Dolina miru pod pokroviteljstvom predsednika države ob 25-letnici Republike Slovenije in 60-letnici filma, ki je na festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. Na svetovni premieri v Cannesu sta se letos prvič po šestdesetih letih od snemanja filma srečala filmska Lotti in Marko, igralca Eveline Wohlfeiler in Tugo Štiglic pa bosta kot častna gosta z nami tudi na Kongresnem trgu.

Sredina poslastica

V sredo, 24. avgusta, se bodo s filmom Čudoviti lisjak (Fantastic Mr. Fox), ki ga je režiral Wes Anderson, eden najvplivnejših in najizvirnejših ameriških filmskih ustvarjalcev svoje generacije, poklonili stoletnici rojstva znamenitega britanskega pisatelja norveškega rodu Roalda Dahla. Edinstveno animirano priredbo pisateljeve brezčasne literarne klasike bo prvič mogoče videti na velikem platnu v Sloveniji.

kinodvor
Film Čudoviti lisjak je režiral Wes Anderson, eden najvplivnejših in najizvirnejših ameriških filmskih ustvarjalcev svoje generacije.

Četrtkov spektakel

Predstava brezčasne klasike Rešitev v zadnjem trenutku (Safety Last!) iz zlate dobe nemih komedij, ki je med filmske zvezde izstrelila nepozabnega Harolda Lloyda, je posvečena 20. obletnici Slovenske kinoteke. Film bo v četrtek, 25. avgusta, v živo na klavirju spremljal Neil Brand, eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov.

kinodvor
Projekcijo brezčasne klasike Rešitev v zadnjem trenutku bo v živo na klavirju spremljal Neil Brand.

V primeru dežja!

Filmske klasike si bo mogoče na Kongresnem trgu ogledati tudi v primeru dežja. Ob morebitnem slabem vremenu, ki bi onemogočilo izvedbo klavirske spremljave v živo, se bo projekcija filma Rešitev v zadnjem trenutku (Safety Last!) ob živi spremljavi na klavirju izvedla v Slovenski filharmoniji.