Obrambna strategija

Nemčija znova uvaja vojaško obveznost?

M.K./STA
23. 8. 2016, 13.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nemška vlada v okviru prve strategije civilne zaščite po koncu hladne vojne razmišlja tudi o vnovični uvedbi obveznega služenja vojaškega roka.

Profimedia
nemška obrambna ministrica Ursula van der Leyen

Vlada v Berlinu bo novo strategijo, katere glavni cilj je biti pripravljen na morebitne varnostne grožnje, predvidoma sprejela v sredo.

Strategija civilne zaščite sicer med prioritetami našteva tudi okrepitev odpornosti stavb v primeru napadov ter povečanje zmogljivosti v zdravstvenem sistemu. Predlaga pa tudi, da se prebivalci založijo z zadostno količino hrane in pijače za nekaj dni.

Za zdaj zaupna strategija civilne zaščite, ki jo je pripravilo nemško notranje ministrstvo, vključuje poglavje, ki govori o podpori oboroženim silam. Pri tem predlaga vnovično uvedbo obveznega služenja vojaškega roka kot načina za pripravo države na morebitne namestitve vojaških sil v okviru zveze Nato.

Nemčija je obvezno služenje vojaškega roka po 55 letih odpravila 1. julija 2011, saj vlada v Berlinu takrat ni več videla varnostno-političnih in vojaških potreb zanj. A obvezno služenje vojske je še vedno zapisano v ustavi in bi ga bilo mogoče s preprostim zakonom znova uvesti.

Nemška obrambna ministrica Ursula van der Leyen je sicer še junija poudarjala, da kljub napetostim z Rusijo in islamističnim terorizmom ne vidi razloga za vnovično uvedbo obveznega nabora.

Berlin o novih varnostnih ukrepih razmišlja predvsem zaradi dveh terorističnih napadov, za katera je odgovornost prevzela Islamska država, in strelskega pohoda mladoletnika prejšnji mesec. Razmislek o varnosti je tudi posledica napetosti med Natom in Rusijo glede Krima oz. Ukrajine.