Obisk Vladimirja Putina

Pahor o pomenu njegovega povabila

G.G./STA
29. 7. 2016, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je v intervjuju za rusko tiskovno agencijo Tass dejal, da bo sobotni obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji odlična priložnost za sporočilo miru.

Profimedia
Borut Pahor in Vladimir Putin sta si novembra 2009 v Moskvi skupaj ogledala pomembno nogometno tekmo med Rusijo in Slovenijo.

Obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki se bo udeležil spominske slovesnosti ob 100-letnici Ruske kapelice pod Vršičem po besedah Pahorja kaže na spoštovanje tradicionalnega prijateljstva med Slovenijo in Rusijo navkljub nekaterim razlikam v stališčih držav glede nekaterih aktualnih vprašanj.

"Mislim, da tudi zaradi teh razlik obisk ruskega predsednika in moje povabilo dobivata dodaten pomen," je dejal Pahor. In to po njegovih besedah krepi prepričanje o nujnosti dialoga.

Slovenski predsednik je med drugim dejal še, da je svet prišel do točke, ko sta možni dve poti. Bodisi bosta v imenu skupnih prizadevanj za rešitev problemov, ključnih za ves svet, prevladala dialog in sodelovanje bodisi bo prevladala retorika izključevanja in konfrontacije. Dodal je, da morajo naši otroci in vnuki živeti v miru in blaginji.

Obisk pietetne narave ali delovni obisk

V uradu slovenskega predsednika so v sporočilu za javnost pred obiskom izpostavili, da bo Putinov obisk dogodek pietetne narave, katerega sporočilnost je pomen miru in nujnosti dialoga za ohranjanje miru, a bo tudi priložnost za dialog.

Kremelj je po drugi strani na svoji spletni strani v napovedi zapisal, da bo šlo za delovni obisk. Napovedali so še, da bosta strani na najvišji ravni govorili o ključnih vprašanjih dvostranskega sodelovanja na področju trgovine, gospodarstva, investicij, kulture in humanitarnih zadev, bo pa to tudi priložnost za izmenjavo stališč o aktualnih vprašanjih v svetu in regionalnih vprašanjih.

Predsednika imata sicer poleg udeležbe na slovesnosti ob Ruski kapelici in na odkritju spomenika ruskim in sovjetskim vojakom, padlim na ozemlju Slovenije v prvi in drugi svetovni vojni na ljubljanskih Žalah, na programu tudi pogovor na štiri oči na Brdu pri Kranju. Enodnevni obisk v Sloveniji bo Putin sklenil z delovno večerjo s slovenskim političnim vrhom na Brdu pri Kranju.