Socialni dialog

Bo vlada končno prisluhnila delodajalcem?

žk
27. 7. 2016, 07.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Člani Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) bodo danes razpravljali o socialnem dialogu. Ta je v okviru ESS zamrl, potem ko so se delodajalske organizacije odločile za bojkot sej, ker niso vključene v pripravo zakonov.

sta

Na seji bo predvidoma sodeloval tudi premier Miro Cerar. Na dnevnem redu seje ESS bo ena točka – socialni dialog, je včeraj povedala trenutno predsedujoča ESS Evelin Vesenjak iz sindikalne zveze KNSS Neodvisnost.

Želijo sodelovati pri pripravi zakonov

Vesenjakova je junija socialne partnerje pozvala k razmisleku o položaju, v katerem so se znašli, potem ko sta Združenje delodajalcev Slovenije in Trgovinska zbornica Slovenije napovedala, da se ne bosta udeleževala sej, ker sta izključena iz priprave novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Podobno so že prej bojkot sej zaradi davčnih sprememb napovedali Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije. Delodajalci želijo ustrezen socialni dialog, saj so se na ESS socialni partnerji zgolj seznanjali s predlogi zakonov, niso pa sodelovali pri njihovi pripravi.