Gnusni zločini

Najbolj skrivnostni in nepojasnjeni umori

ud
27. 7. 2016, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pet primerov, ki še danes burijo duhove, policija verjetno nikoli ne bo razvozlala. Lahko le ugibamo, kaj se je dejansko zgodilo in kdo bi lahko storil vse te gnusne zločine.

Profimedia
Mnogo umorov je zaradi nepoznavanja forenzične znanosti ostalo nekaznovanih.

S pojavom forenzične znanosti policija precej lažje lovi morilce, kot recimo pred tem, zato se je mnogo morilcev v preteklosti izmazalo. Mnogo primerov pa je ostalo nepojasnjenih in storilci nekaznovani.

Caroline Luard

Eden takšnih je bil umor Caroline Luard leta 1908. Štiriindvajsetega avgusta 1908 sta Caroline in njen mož Charles Luard okoli 14.30 odšla iz svojega doma v Kentu na sprehod. Charles naj bi med sprehodom pobral svoje palice za golf, ki naj bi jih vzel na potovanje na katerega sta se odpravljala z ženo konec meseca. Charles je šel po palice, njegova žena pa je odšla do njune poletne hiše. Približno dve uri kasneje je prišel domov in ugotovil, da njegove žene še ni. Odpravil se je do poletne hišice, kjer je našel svojo ženo mrtvo. Dvakrat je bila ustreljena v glavo. Policija je sporočila, da je najverjetneje šlo za ponesrečen rop, a je javnost krivila njenega moža. Policija ni nikoli našla morilca-e, približno mesec kasneje pa se je njen mož vrgel pod vlak, kar so nekateri označili kot znak za krivdo, drugi kot znak za strto srce.

Umor zelenega kolesa

Julija 1919 je v Veliki Britaniji odjeknil umor 22-letne Belle Wright. Bello je morilec ustrelil v glavo, ko se je peljal z zelenim kolesom po cesti Via Devana v vasi Little Stretton. Bella je prišla okoli devete ure zvečer do svojega strica, z njo pa je bil Robert Light. Belle je stricu povedala, da je 34-letnega Roberta srečala med potjo in da ga ni poznala od prej. Robert je bil med drugim tudi vojak v prvi svetovni vojni. Bella je bila sicer v zvezi s poročnikom Archiejem Wardom iz kraljeve mornarice, imela pa naj bi tudi afero s še enim častnikom. Light je že imel težave z zakonom, saj je pri sedemnajstih letih napadel deklico, kasneje pa hotel tudi posiliti 15-letno in nato še osemletno dekle, vendar ga nikoli niso obsodili. Obtožili so ga umora Belle, a ga je zastopal ugledni odvetnik Edward Marshall Law in se je izvlekel. Light je priznal le to,  da je skril njeno zeleno kolo, potem ko je izvedel, da je bila Bella umorjena.

Belle Wright je najverjetneje umoril Robert Light.

Umor Joeja Elwella

Umor Joeja Elwella, ki je bil vodilni strokovnjak za igro bridge, še danes ostaja popolnoma nerazjasnjen. V tem primeru iz leta 1920 nikoli ni bilo nobene osumljene osebe. Enajstega junija 1920 je služkinja Marie Larsen odšla v Elwellovo stanovanje v New Yorku in našla njegovo truplo. Elwell je bil ustreljen v glavo, a je policija takoj izključila samomor. Elwell je bil namreč ustreljen z razdalje enega do dveh metrov. Prejšnji večer je Elwell večerjal z Violo Kraus, ki pa je bila le ena od njegovih ljubic. Sprva je kazalo, da bi lahko bila osumljenka Elwellova nekdanja žena Helen Derby, a je bil njen alibi trden. Vse, kar vemo o tem umoru, je, da je Elwell sedel za svojo mizo in se pogovarjal s svojim morilcem/morilko. Iz stanovanja ni bil ukraden noben dragocen predmet, tako da je policija izključila tudi rop. Elwell je imel namreč pri sebi kar nekaj denarja.

Umor Edwarda in Eleanor

Šestnajstega septembra 1922 sta bila v New Jerseyju umorjena duhovnik Edward Hall in Eleanor Mills. Hall je bil ustreljen v glavo, morilec (ali morilci) pa je Eleanor prerezal vrat in jo pri tem skoraj obglavil. Hall je bil poročen s Frances Stevens Hall, njen oče je bil lastnik podjetja Johnson and Johnson, Eleanor pa je bila poročena z Jimmyjem Millsom. Edward in Eleanor naj bi imela afero in na mestu umora so našli več njunih raztrganih ljubezenskih pisem. Vendar sta tako Jimmy kot Frances zanikala, da bi karkoli vedela o aferi. Edina »priča« dogodka je bila Jane Gibson, ki je dejala, da je videla vozilo, ki je peljalo na polje koruze na njeni zemlji. Dejala je, da je odšla za vozilom in videla dva moška ter dve ženski v temi. Slišala je, kako je ena od žensk zavpila, da naj »razloži ta pisma«. Nato naj bi prišlo do prerivanja in strela. Takrat je zbežala. Slišala pa je še, kako je ena ženska zavpila: »Ne, ne!« Nato so se slišali še trije streli. Kljub temu nihče ni bil obsojen.

Umor Willieja Starchfielda

Osmega januarja 1914 so našli truplo komaj petletnega Willieja, ki ga je morilec zadušil. Njegova starša John in Agnes Starchfield sta bila ločena in Willie je živel z mamo, ki ga je na usodni dan poslala po opravkih okoli 13. ure. Nedaleč od kraja umora so policisti našli vrv, s katero je bil nesrečni deček umorjen. Policija je takoj izprašala njegovega očeta, ki pa je dejal, da svojega sina ni videl že tri tedne. Policija je sicer imela pričo, ki je identificirala Johna, da je bil s sinom na kraju umora, vendar je odvetnik diskreditiral njeno pričanje in John ni bil nikoli obsojen. Priča je namreč nenehno spreminjala izjave in se ni dejansko spomnila dogodkov. Prav tako ni bil znan motiv, zakaj bi John želel umoriti svojega sina, a je mogoče, da se je s tem hotel maščevati svoji nekdanji ženi.