Šok v ZDA

Obama podprl Trumpa

Matej Klarič
26. 7. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Polbrat ameriškega predsednika Baracka Obame Malik Obama je presenetil javnost z napovedjo, da bo glasoval za Donalda Trumpa, ki pripada republikancem, nasprotnemu taboru kot njegov polbrat Barack.

Reuters
Malik Obama

google
Malik s kapo s Trumpovim sloganom; kot pravi, slednji ponuja nekaj novega in svežega.

Kenijec Malik Obama, ki živi v podeželskem kraju Kogelo, je svoje glasovanje utemeljil z besedami: »Rad imam Donalda Trumpa, ker govori iz srca. Naredite Ameriko spet veliko, pa je odličen slogan. Rad bi ga spoznal.«

Oseminpetdesetletni Malik je priznal, da ga je pri tej odločitvi vodilo tudi globoko razočaranje nad politiko, ki jo je vodila administracija njegovega brata Baracka. Zadnje razočaranje zanj je sledilo, ko je FBI-jev direktor James Comey priporočil, da se demokratske kandidatke Hillary Clinton ne preganja zaradi afere z njeno elektronsko pošto.

Razočaran nad bratovimi politikami

»Še vedno tudi verjamem, da strmoglavljenje Gadafija ni naredilo stvari nič boljših v Libiji,« je povedal. »Moj brat in zunanja ministrica (Clintonova, op. a.) sta me na tem področju razočarala.«

google
Malik in njegov mlajši polbrat Barack sta se prvič srečala šele leta 1985.

Najbolj od vsega pa ga moti, da bratova stranka podpira poroke istospolno usmerjenih. »Zdaj se tudi zato počutim bolj kot republikanec,« je dodal.

Malik je na ameriške naslovnice prišel, ko se je tretjič poročil z dekletom, ki je bilo še v najstniških letih. Dolga leta je kot računovodja delal v ameriškem Marylandu. V ZDA pa se je preselil skupaj z Barackovim očetom, ko je imel leto in pol. Ker ima volilno pravico, bo novembra tudi odšel v ZDA, da bo lahko volil za Trumpa.