Dvakrat želel v Sirijo

FOTO: Morilec duhovnika, znan pristaš džihadistov, je imel proste izhode

G.G./STA
26. 7. 2016, 22.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Enega od dveh džihadistov, ki sta umorila duhovnika v predmestju Rouena, so že identificirali. Gre za 19-letnega Adela Kermicha, ki je bil znan varnostnim službam in je v času napada nosil elektronsko zapestnico.

Morilec Adel Kermiche

Adel Kermiche kot 14-letni pobič.

Kot je povedal tožilec Francois Molins, so Kermicha dvakrat aretirali, ko je bil na poti v Sirijo. Maja lani so ga strpali v zapor, 22. marca letos pa je bil izpuščen. Tožilec se je pritožil na odločitev sodišča, a ni uspel. Smrkavemu skrajnežu so dovolili, da je v hišnem priporu pri starših. Javnost bo še posebej razburil podatek, da je imel vsak dan med 8.30 in 12.30 prost izhod iz hiše. Že res, da je nosil elektronsko zapestnico, a to ne pomaga veliko.

Kermiche in njegov še neidentificirani sostorilec, ki sta bila oborožena z noži, sta vdrla v cerkev ter kot talce zajela 86-letnega duhovnika Jacquesa Hamela, tri nune in dva vernika. Eni od nun je uspelo pobegniti in poklicati policijo. 

Ta se je ob prihodu poskusila najprej pogajati z napadalcema, po besedah  tožilca pa niso mogli vdreti v cerkev, ker so bili pred vrati razvrščeni talci.

Nuni in eden od vernikov so nato prišli skozi vrata cerkve, sledila sta napadalca. Eden od njiju je imel v roki orožje, uperjeno proti policistom, vzklikala sta Alah je velik. Pri sebi sta imela tudi imitacijo bombe, je pojasnil tožilec. Molins je povedal, da so duhovnika našli mrtvega s prerezanim vratom, še ena oseba, stara 86 let, pa je imela hude vbodne rane.

Tožilec je tudi povedal, da identifikacija drugega napadalca - oba je policija ubila - še poteka. Kermicha so sicer identificirali s pomočjo prstnih odtisov.

Odgovornost za napad je že prevzela skrajna teroristična sunitska skupina Daeš oziroma Islamska država.