Zadeva Istrabenz

Bavčarja čakajo mirne počitnice

ss
12. 7. 2016, 19.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča bo o sodbi v ponovljenem sojenju v zadevi Istrabenz odločal po koncu sodnih počitnic.

STA
Razplet pred sodnimi počitnicami so preprečile nekatere pritožbe ustavnim sodnikom.

Kot je znano, so vrhovni sodniki jeseni zaradi po njihovem mnenju premalo konkretiziranih očitkov razveljavili sodbo nekdanjemu prvemu možu Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu Istrabenzovemu svetovalcu Kristjanu Sušinskemu, zadevo pa poslali v ponovno sojenje.

Delno so ugodili tudi nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Nastji Sušinskemu, in sicer v delu, ki se nanaša na očitke Bavčarju in Kristjanu Sušinskemu glede pranja denarja ... 

Čakajoč odločitev ustavnega sodišča

Ustavno sodišče pa je prejšnji teden sprejelo v obravnavo ustavno pritožbo Nastje Sušinskega in nekdanjega prvega moža laške pivovarne Šrota, ki se nanaša na kaznivo dejanje pranja denarja, ki ni v ospredju ponovljenega sojenja. V zadevi Istrabenz sta bila namreč pred tremi leti Nastja Sušinski in Šrot v prvem sojenju obsojena za kazniva dejanja zlorabe položaja, ta del pa je prestal vse nadaljnje presoje, tako da sta oba morala na prestajanje zaporne kazni.

Sklepne besede konec avgusta

Arhiv Svet24
Tožilec Kozina Bavčarju očita napeljevanje k zlorabi položaja nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota in pranje denarja, medtem ko se bratoma Sušinski očita pranje denarja.

»Senat vidi razloge, da z odločitvijo počaka,« je na današnjem naroku pojasnila predsednica senata Vladislava Lunder, ki je naslednji obravnavi sklicala za 30. avgust in 2. september, ko naj bi na vrsto prišle sklepne besede. Tožilec Jože Kozina je konec marca, ko je steklo ponovljeno sojenje, pojasnil, da Bavčarju očita napeljevanje k zlorabi položaja nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota in pranje denarja, medtem ko se bratoma Sušinski očita pranje denarja.

Sojenje se sicer vrti okrog preprodaje delnic Istrabenza. Pivovarna Laško je leta 2007 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa Plinfin prodala za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.