Kravja kupčija?

Stavba v Selih

Milan Glavonjić
12. 7. 2016, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Enajst let po položenem temeljnem kamnu, 2. julija 2005, za gradnjo enote doma starejših občanov v Selih z 80 posteljami, stavbo, dokončano do tretje gradbene faze, že desetletje jemlje zob časa.

Dolenjski list
Za dokončanje in opremljanje stavbe menda potrebujejo okoli štiri milijone evrov.

Kravja kupčija tega trhlega projekta se je sesula že pred tem. Občina Osilnica kot naložbenica je nekaj dni pred dogodkom v uradnem listu na zahtevo DSO Kočevje – pritrdilo je tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve – namreč morala razveljaviti delovni naslov prvotnega projekta Dom starejših občanov Osilnica, enota Kočevje.

V kočevskem domu starostnikov, ki se je takrat po globoki organizacijski krizi in zamenjavi direktorja začel postavljati na noge, so bili nemalo presenečeni nad izposojo in zlorabo svojega imena.

Ostalo pri soglasju

Dom v deželi Petra Klepca namreč ne bi dobil koncesije za samostojno delovanje (potreb po širitvi domskega varstva na območju upravne enote Kočevje, v katero spada Osilnica, ni), zato so ga želeli kot enoto priključiti h kočevskemu domu starejših. To pomeni, da bi v primeru privolitve skrb pri gradnji prevzel ta dom, ki pa se je takrat pripravljal za gradnjo svoje enote.

Sredi septembra 2005, zadnji dan, preden je Podjetniški center Novo mesto sprostil državna sredstva, nekaj več kot 83,5 milijona tolarjev iz tako imenovanega programa za Pokolpje, je Dom starejših občanov Črnomelj, vodil ga je Milan Kranjc, vendarle dal soglasje za enoto, kar je bil zadnji pogoj za črpanje denarja. S tem je, kot so zapisali v nekdanji službi vlade za regionalni razvoj, za domsko varstvo starejših na območju občine Osilnica skrb prevzel DSO Črnomelj. A je ostalo zgolj pri soglasju, kaj več matični dom ni naredil.

Kako zapolniti še 60 mest?

V tem času so se sicer grmadili predlogi, kako stavbi, ki so jo z dodeljenim denarjem zgradili do tretje faze, dati vsebino s programi socialnega varstva. Zavod Draga, socialnovarstveni center za usposabljanje, vzgojo in izobraževanje, zdravstveno varstvo, nego in rehabilitacijo otrok, mladostnikov in odraslih oseb z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju z dodatnimi motnjami, bi lahko dom napolnil z največ dvajsetimi svojimi stanovalci, ni pa jasno, kako zapolniti še preostalih 60 mest.

Župan v skrbeh

mg, arhiv DL
Janko Veber, poslanec DZ iz Kočevja: »Sam si bom prizadeval, da se preko programa Pokolpja ta dom skuša dokončati za to, za kar je bil namenjen.«

Sedanji župan Anton Volf se boji, da bo občina z nekaj sto tisoč evrov visokim letnim proračunom še naprej talka propadajočega objekta z negotovo prihodnostjo in tudi lastništvom. Za dokončanje in opremljanje stavbe menda potrebujejo okoli štiri milijone evrov, ki pa jih občina nima.

Država in pristojna ministrstva so lokalni skupnosti obrnili hrbet. Vsi sicer podpirajo zagon vsebin, nihče pa ni pripravljen vlagati. Janko Veber, poslanec državnega zbora iz Kočevja, razlaga, da je naloga sveta za regionalni razvoj tudi, da v program Pokolpja, ki je podaljšan do leta 2020, uvrsti tiste investicije, ki so načrtovane v tem prostoru in so se ustavile. »Bojim se, da RC Kočevje Ribnica, ki je matičen na tem območju, da predlaga projekte, ni naredil koraka v to smer, kot v primeru razširitve DSO Kočevje. Sam si bom prizadeval, da se preko programa Pokolpja ta dom skuša dokončati za to, za kar je bil namenjen,« je dejal Janko Veber.