Panika

Slovenci rešujejo otroke

Samo Strel
12. 7. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tragedija male deklice z Jesenic je v Slovencih prebudila močna čustva. Kot priča zgodba družine iz Ljubljane, je izbruhe jeze in ogorčenja iz preteklega tedna očitno nadomestila pretirana skrb za tuje otroke.

sta
Ali so policisti v teh dneh kaj bolj obremenjeni zaradi prijav zlorab otrok in družinskega nasilja?

Zagotovo ni Slovenca, ki se ga pretekli teden ne bi dotaknila tragična in kruta zgodba male Arine. Zagotovo največkrat zastavljeno vprašanje je bilo, kako se je kaj takega lahko zgodilo. Kako je mogoče, da več mesecev nihče ni opazil sistematične zlorabe? Kje so bili pristojni? Kje so bili zdravniki? Kje so bili sosedje? O tem je javnost v preteklih dneh premlevala po dolgem in počez.

Nedolžen sprehod

Kot kaže, smo vsi postali malce bolj pozorni na to, kaj se dogaja v naši bližini. Nekateri zgolj opazujejo, gledajo, poslušajo, drugi so očitno mnenja, da je treba ukrepati. Bližnje srečanje s pozornim, aktivnim državljanom je tako doživela mlada družinica iz Ljubljane.

Oče, mati in njun dve leti in pol star sin so si v soboto privoščili prijeten dan v središču Ljubljane. Kratek sprehod, druženje s prijatelji in dobro kosilo. Ko se je bližal čas dnevnega spanca za otroka, so se odpravili domov. A vročina in napor sta malčka malce upehala, kot vsak otrok je postal siten in trmast. Ko sta mu starša odrekla sladoled in se želela odpraviti do avta, se je trmasto vrgel na tla in začel jokati.

Pozoren občan

Starša sta naredila še korak ali dva v nameravano smer, da bi odločnemu potomcu pokazala, da mislita resno in da bosta pot nadaljevala kljub njegovim naporom. Med reševanjem zagate pa je družina dobila nepričakovano pomoč. K njim je pristopil aktiven državljan. Možakar je starša obvestil, da otroka spravljata v stisko in da ju bo prijavil policiji. Rečeno, storjeno. Kratek telefonski klic in na kraj dogodka je prišla policija reševat otroka v stiski.

Možakar je dogajanje na ulici sicer opisal po svoje in možem postave naznanil, da je na ulici našel zapuščenega otroka. Čeprav je ves čas komuniciral s starši. Policisti so dogodek pospremili z nasmeškom in pomirili vse vpletene, a družini je ostal nelagoden občutek. Ko te neznanec v javnosti in pred državnimi organi obtoži zanemarjanja otroka, zagotovo ni prijetno. Policistka, ki je zaplet obravnavala, je omenila, da so imeli v preteklih dneh kar nekaj podobnih prijav.

Prijave nasilja v družini

Policijska uprava Ljubljana: »Razumljivo je, da so občani po tako tragičnih dogodkih bolj občutljivi in pozorni na dogodke.«

Ali so policisti v teh dneh kaj bolj obremenjeni zaradi prijav zlorab otrok in družinskega nasilja, smo preverili tudi na Policijski upravi Ljubljana, od koder so nam odgovorili, da je razumljivo, da so občani po tako tragičnih dogodkih bolj občutljivi in pozorni na dogodke. Tako so prejeli nekaj posameznih klicev prijave družinskega nasilja, pri čemer naj bi se slišal prepir partnerjev ali otroški jok.

Vsako prijavo so policisti tudi preverili. Na Policijski upravi Kranj so nam povedali, da statistike še nimajo izdelane, da pa nimajo občutka, da bi se število prijav povečalo. V letu 2015 smo sicer na območju celotne Slovenije zabeležili upad števila primerov družinskega nasilja. Upajmo, da bo tako tudi v letu 2016.