Slovenija

Bankam v Sloveniji ne gre slabo

G.G./STA
12. 7. 2016, 17.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Banke v Sloveniji so v prvih petih mesecih ustvarile 244,9 milijona evrov dobička pred davki, potem ko je bi dobiček v enakem obdobju lani pri 142,8 milijona evrov. Ključni prispevek k bistveno višjemu dobičku ima sproščanje oslabitev in rezervacij.

Profimedia
Močnejši razlog za počasno rast kreditov se skriva v samem gospodarstvu.

Dobiček po davkih je v obdobju od januarja do konca maja medtem dosegel 22,8 milijona evrov, kar je dobrih 76 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je razvidno iz najnovejše mesečne informacije o poslovanju bank, ki jo je danes objavila Banka Slovenije.

V nadzorniku bančnega sistema so zapisali, da k dobičku prispeva predvsem sproščanje oslabitev in rezervacij. Banke so v prvih petih mesecih sprostile za 22,1 milijona evrov oslabitev in rezervacij, potem ko so jih lani v tem času oblikovale za 75,9 milijona evrov.

Na prihodkovni strani je bil bruto dohodek bank s 491,6 milijona evrov za 0,7 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani. Čiste obresti so se pri tem znižale za 8,4 odstotka na 289,8 milijona evrov, neobrestni prihodki pa so se po drugi strani zvišali za 12,9 odstotka na 201,8 milijona evrov.

Banke še naprej znižujejo operativne stroške. V petih mesecih so bili ti z 268,8 milijona evrov za 2,7 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani.

Bilančna vsota slovenskega bančnega sistema je bila maja pri 36,8 milijarde evrov in je bila za 2,6 odstotka manjša kot maja lani. Medletna dinamika krčenja bilančne vsote se je sicer maja upočasnila, saj se v petem letošnjem mesecu ni dodatno zmanjšala. Po pojasnilih Banke Slovenije se nadaljuje tudi razdolževanje bank na grosističnih trgih, pri čemer pa so banke v preteklih letih že odplačale večji del tega dolga.

Obveznosti bank do tujih bank so bile konec maja s 3,2 milijarde evrov medletno nižje za 17 odstotkov, medtem ko je bila višina vlog nebančnega sektorja s 25,1 milijarde evrov glede na konec lanskega za 0,3 odstotka večja. Pri tem so vloge podjetij narasle za 13,3 odstotka, vloge gospodinjstev pa za 5,2 odstotka.

Profimedia