Zadeva Istrabenz

Bavčar ostal brez zagovornika

S. S.
22. 4. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Marko Bošnjak po imenovanju za novega slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) ne more biti več odvetnik propadlega tajkuna.

Arhiv Svet24
Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar, v ozadju soobtožena brata Kristjan in Nastja Sušinski.

Včerajšnje nadaljevanje sojenja nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju je postreglo z zapletom glede njegovega zagovornika.

Odvetnik Janez Koščak iz Odvetniške družbe Čeferin, kjer je delal tudi Bošnjak, je na začetku včerajšnjega naroka na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnil, da Bošnjak kot sodnik ESČP ne sme opravljati plačanega dela, zato je predlagal, da se mu omogoči dovolj časa, da se pripravi na zagovor Bavčarja, vendar ljubljanska okrožna sodnica Vladislava Lunder temu predlogu ni ugodila. 

Sodnica Lundrova je v obrazložitvi svoje odločitve med drugim navedla, da je vsem jasno, da mora biti zadeva pravnomočna do junija prihodnje leto. Takrat bodo namreč zastarali očitki glede pranja denarja v zadevi Istrabenz.

Počivavšek o sklepanju opcijskih pogodb

Na predlog obrambe nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je bil včeraj ponovno zaslišan nekdanji direktor družbe Aktiva naložbe Tadej Počivavšek, ki je pojasnjeval sklepanje opcijskih pogodb za nakup in prodajo delnic Istrabenza med družbama Aktiva naložbe in Microtrust. 

Tožilstvo v ponovljenem delu Bavčarju očita napeljevanje k zlorabi položaja nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota in pranje denarja, medtem ko se bratoma Sušinski (poleg Kristjana znova sodijo tudi Nastji) očita pranje denarja.