Črna kronika

Kako Romun "nateguje" slovensko sodstvo

Robert Marin
21. 4. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Romunskega državljana Alexandruja Gabriela Cretuja Torico na ljubljanskem okrožnem sodišču zaman pričakujejo že od poletja lani. Tožilstvo mu skupaj z neznanim storilcem očita tako imenovani skimming napad na bankomat, vendar je ostalo le pri poskusu kaznivega dejanja.

Google+
Pretkani Torica se je že šestič izognil prihodu na Tavčarjevo, kjer bi se za začetek moral izjasniti o krivdi, čeprav je vabilo prevzel.

Ob prvem sklicu predobravnavnega naroka julija lani je 35-letnik sodišču poslal kilavo opravičilo brez ustreznih zdravniških dokazil, da oboleva za pljučnico in vnetimi sinusi, potem pa je za nekaj časa preprosto poniknil.

Vabil na sodišče ni prevzemal, človek bi pomislil, da je revež umrl. V začetku letošnjega leta pa je sam poklical sodnico Kozjekovo in ji pojasnil, da vabil v Italijo, kjer živi, enostavno ne dobiva, za kar je okrivil tamkajšnji poštni sistem. Da mu sodijo v Ljubljani, je možakar menda nekako izvedel iz medijev. Torica namreč nekoliko razume in govori slovensko, v Ljubljani je imel kot samostojni podjetnik registrirano trgovino z elektronsko opremo, ki pa jo je moral zaradi neporavnanih obveznosti že po nekaj mesecih zapreti.

Vabilo prevzel, na sodišče pa spet ni prišel

Včeraj je pred sodnico Dejo Kojzek spet zevala prazna zatožna klop. Pretkani Romun se je že šestič izognil prihodu na Tavčarjevo, kjer bi se za začetek moral izjasniti o krivdi, čeprav je vabilo prevzel. Njegov zagovornik, odvetniški kandidat Peter Kobentar, je sodišču pojasnil, da se je s Torico prvič po telefonu slišal pred dnevi, klical pa je menda iz Nizozemske. "Gospod je v pisarno poklical v ponedeljek, rekel mi je, naj grem na sodišče in zahtevam, da predobravnavni narok preložijo za dva meseca, pa bo prišel," je bil kratek Kobentar. Odvetniški kandidat je ob tem v spis vložil fotokopijo pooblastila, medtem ko mu mora original klient še poslati.

Zaradi nižjih stroškov ga bodo vabili še sedmič

Glede na to, da je obdolženi vabilo prejel, bi lahko sodišče njegovo nenavzočnost razumelo tudi, kot da krivde ne prizna, in za prihodnjič razpisalo glavno obravnavo. A ker nikomur od vpletenih ni jasno, kaj ima Romun za bregom, so predobravnavni narok sklenili zgolj preložiti. V primeru razpisa glavne obravnave bi namreč morali vabiti še porotnike, kar bi pomenilo dodatne stroške, medtem ko obstaja velika verjetnost, da se možakar tudi 22. junija, ko je predvideno nadaljevanje predobravnavnega naroka, ne bo pojavil na Tavčarjevi. "Če ne bo prišel, pa obstajajo tudi drugi ukrepi za zagotovitev njegove navzočnosti," je sicer po koncu dejala sodnica.

Grozi mu do 5 let zapora

Obtožba Romuna temelji na 247. členu kazenskega zakonika, ki pravi: "Kdor namesti na bančni avtomat ali aparat za vplačila s kartico napravo za preslikavanje zapisa bančnih ali kreditnih kartic ali njeno prepoznavo pridobi preko plačila na celotnem medmrežju ali jo ponaredi na kakšen drug način ali kdor tako ponarejeno bančno ali kreditno kartico uporabi in si pridobi premoženjsko korist, se kaznuje z zaporom do petih let. Enako se kaznuje, kdor ponaredi ali uporabi ponarejeno drugo kartico, s katero je mogoče pridobiti premoženjsko korist s pomočjo tehničnih naprav za prepoznavo kartice." Če pa je bila pridobljena velika premoženjska korist, se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let. A Torica je s pajdašem z rovarjenjem po bankomatu povzročil "le" za nekaj sto evrov škode, tako da mu grozi do pet let zapora. Po naših informacijah je bil 35-letnik v preteklosti že pogojno obsojen za podobna kazniva dejanja.