Slovenija

Uprava SDH ostaja na položaju, na potezi je vlada

M.K.
21. 4. 2016, 18.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Uprava SDH pod vodstvom Marka Jazbeca kljub nekaterim pozivom po prevzemu odgovornosti zaradi odstopa treh nadzornikov NLB, ki so bili imenovani sredi februarja, ostaja na položaju.

sta
Nadzorni svet SDH se je seznanil z odstopom treh članov NS NLB in obravnaval poročilo uprave o kandidacijskem postopku.

Nadzorni svet SDH je na današnji seji sklenil, da je bilo imenovanje treh odstopljenih nadzornikov NLB izvedeno skladno s predpisanimi postopki in zakonodajo, zato uprava SDH pod vodstvom Marka Jazbeca kljub nekaterim pozivom po prevzemu odgovornosti ostaja na položaju.

Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) je nadzornemu svetu podala podrobno poročilo o kandidacijskem postopku nadzornikov Nove Ljubljanske banke (NLB), nadzorniki pa so sklenili, da je bilo imenovanje vseh novih članov nadzornega sveta NLB izvedeno skladno s predpisanimi kandidacijskimi postopki, zakonodajo ter predpisi s tega področja, so sporočili iz SDH.

Arhiv Svet24
Do glasovanja o zaupnici upravi SDH pod vodstvom Marka Jazbeca ni prišlo.

Nadzorni svet SDH je upravi priporočil, naj čim prej izpelje že začeti postopek za popolnitev nadzornega sveta NLB in prek predvidenih nabornih poti pridobi širši nabor primernih kandidatov, izrazil pa je tudi pričakovanje, da bodo vsi deležniki tega procesa tvorno sodelovali skozi celoten postopek.

Nadzorni svet NLB kljub odstopu treh članov še naprej opravlja vse naloge iz svojih pristojnosti, s čimer je zagotovljena stabilnost poslovanja NLB in nemotena priprava banke na začetek postopka privatizacije, so še zapisali v SDH.

Seja nadzornega sveta sicer še poteka, SDH pa bo o ostalih pomembnejših točkah dnevnega reda javnost obvestil v petek.

Vlada čaka na poročilo

Dogajanje v največji banki v državi v državni lasti je razburilo politiko, pojavili pa so se tudi pozivi k prevzemu odgovornosti za fiasko v NLB, predvsem uprave SDH. O kadrovskem dogajanju je v sredo razpravljala vladna koalicija, ki je sklenila, da bo počakala na poročilo nadzornega sveta SDH.

Pred sejo nadzornikov SDH je kazalo, da bi lahko prišlo do glasovanja o zaupnici upravi, vendar do tega ni prišlo.