Direktor UKC Maribor Gregor Pivec

Nedavno v obleki, poslej v beli halji

Gabrijel Toplak
22. 4. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Gregor Pivec, direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, po enaindvajsetih letih samovoljno zapušča direktorski stolček, saj želi osebno prispevati k pozitivni rešitvi kadrovske stiske, ki je posledica pomanjkanja usposobljenih zdravnikov specialistov. Vrnil se bo na delovno mesto zdravnika specialista.

STA
V UKC Maribor naj bi na včerajšnji seji sveta že imenoval vršilca dolžnosti.

Prejšnjo sredo popoldne je, kot smo poročali, kot strela z jasnega po elektronski pošti zaokrožilo sporočilo, da je Gregor Pivec predsednici Sveta zavoda Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Vlasti Kovačič Mežek s priporočenim pismom podal odpoved pogodbe za delovno mesto direktorja.

Spet bo zdravnik

Slednjo napoved, ki jo je sprejel dan po svojem 61. rojstnem dnevu, je nekoliko kasneje tudi potrdil in kot razlog navedel željo, da prispeva k rešitvi kadrovske stiske UKC Maribor ter bo odslej znova delal kot zdravnik. Četudi so ga mnogi večkrat pozivali k odstopu, zdajšnji mandat direktorja pa bi se mu iztekel 31. oktobra 2019, je Pivec v obrazložitvi zapisal, da želi z odstopom osebno prispevati k pozitivni rešitvi kadrovske stiske v UKC Maribor, ki je posledica pomanjkanja usposobljenih zdravnikov specialistov. Vrnil se bo na delovno mesto zdravnika specialista in se za polni delovni čas posvetil medicinsko-terapevtski obravnavi bolnikov.

Prvi mož druge največje zdravstvene ustanove v državi, ki je UKC Maribor vodil skoraj 21 let in se je kot kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) leta 2006 potegoval za županski stolček v Mestni občini Maribor, a ga je v drugem krogu premagal Franc Kangler, je včeraj stopil pred novinarje in naposled spregovoril o pravih razlogih za svoj umik z direktorskega stolčka. "Razlog za moj odstop je trojen. Na eni strani gre za reševanje problema anesteziologije, kjer so razmere postale težke novembra lani, ko je število operacij zaradi pomanjkanja anesteziologov upadlo na 50 odstotkov. V zvezi s tem je bilo v medijih veliko polresnic in je to tudi eden od razlogov, saj so mediji povzemali izjave 'nepooblaščenih' iz UKC glede dela v UKC," je dejal Pivec. Kot drugi razlog je navedel, da so k projektu reševanja pomanjkanja anesteziologov "s figo v žepu" pristopili tako najvišji del strokovnega vodstva UKC Maribor, strokovne organizacije in tudi ministrstvo za zdravje, zato je premagoval nepredstavljive ovire. "Razlog za umik z mesta direktorja je tudi odsotnost podpore sveta zavoda. Z odpovedjo pogodbe sem želel članom povedati, da se jim odpovedujem. Moj način dela, čeprav je bilo včasih težko, je bil 21 let javen," je poudaril nekdanji direktor.

STA
Gregor Pivec je bil na čelu mariborske splošne bolnišnice od leta 1995.

Hitrejše reševanje razmer

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarčeva je Pivčevo potezo označila kot omogočenje hitrejšega in uspešnejšega reševanja nastalih razmer novemu vodstvu bolnišnice, medtem ko bo oskrba bolnikov v severovzhodni Sloveniji lahko boljša. Obenem ministrica tudi verjame, da so aktivnosti novega sveta zavoda pripomogle k Pivčevi odločitvi, da zapusti mesto direktorja. Svet UKC Maribor se bo s Pivčevo odstopno izjavo seznanil danes, ko bo tudi začel postopke izbire novega direktorja.

Imenovanje vršilca dolžnosti

Še isti dan, ko je obelodanil svoj odstop, se je odzvala Vlasta Kovačič Mežek, predsednica Sveta zavoda UKC Maribor: "Svet zavoda UKC Maribor bo imenoval vršilca dolžnosti direktorja in začel postopke izbire novega direktorja. Prepričana sem, da bomo s tem pripomogli k hitrejšemu urejanju razmer v UKC Maribor in s tem izboljšali odnose med zaposlenimi ter prispevali k normalizaciji oskrbe bolnikov."

Operiral premierja

Sicer pa je treba omeniti, da je Splošno bolnišnico Maribor, ki je leta 2007 po sklepu zdravstvenega ministrstva postala UKC Maribor, pohvalil celo sam takratni premier Janez Janša. Aprila 2005 je bil namreč na oddelku za abdominalno kirurgijo operiran zaradi suma ukleščenja kile in po izpustu iz bolnišnice dejal: "Zahvaljujem se osebju bolnišnice, ki je dobro skrbelo za moje počutje v teh dneh, dr. Gregorju Pivcu in njegovi ekipi pa za dobro izveden kirurški poseg."