Agroindova zgodba

Nakazilo plač še ne rešuje problema

P.K.
22. 4. 2016, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Krizni menedžer in predstavnik vodstva družbe sta zadnji sestanek s stavkovnim oborom, ki je potekal ta teden, ponovno zapustila polna obljub.

P.K.
Novi lastniki Agroinda so ob prevzemu napovedovali tudi novo zaposlovanje po povečanju proizvodnje in obnovo vinogradov, ki so v lasti vipavskega podjetja.

Ponavljala sta, da plače bodo – do včerajšnjega dne bi delavcem morali izplačati preostanek decembrske plače in še januarsko. Se je to tudi zgodilo?

Včeraj se je v žalostni Agroindovi zgodbi le zgodil majhen premik v pozitivno smer; 47 zaposlenih v družbi je namreč prejelo še manjkajoči del zadnje lanske plače in januarsko plačo v celoti. »To še ne pomeni prav veliko; denar, ki smo ga dobili zaposleni, namreč ne rešuje velikih težav podjetja,« pove eden od delavcev.

Kaj se gredo

»Veliko zadev ostaja zelo negotovih, nedorečenih – čudnih. Še vedno se sprašujemo, s kakšnim ozadjem, razlogom so Ukrajinci kupili klet. Če bi imeli resne in dobre poslovne namene, bi bil odnos do družbe in zaposlenih precej drugačen,« menijo zaposleni.

Vodstvo kleti zdaj upa, da bodo delavci umaknili predlog za stečaj. O tem bo sindikat zaposlenih odločal na današnjem sestanku. Včeraj, ko smo se pogovarjali z njimi in poskušali izvedeti, v katero smer razmišljajo, o tem niso želeli govoriti. »Ukrajinci so prepričani, da bomo predlog zaradi nakazil umaknili, vendar na njihovem mestu ne bi povsem računal na to,« doda eden od delavcev.

Kakšen je plan B

Krizni menedžer in solastnik kleti sta se predvčerajšnjim sestala tudi z ajdovskim in vipavskim županom. Ivan Princes, župan občine Vipava, ni po pogovoru z njima nič bolj optimističen, še vedno pa upa. »Naj lastniki preidejo od besed k dejanjem. Če pa bo šlo kaj narobe, smo z ostalimi občinami iz doline pripravili krizni scenarij,« pojasni Princes.