Nujno vzdrževanje

Rudnik je breme države, pravi idrijski župan

J.P./STA
22. 4. 2016, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po prepričanju idrijskega župana Bojana Severja je idrijski rudnik potrebno prenesti na Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, javni zavod, ki sodi pod okrilje ministrstva za kulturo. "Ko bo to izpeljano, se lahko pogovarjamo dalje," je dejal na današnji novinarski konferenci in dodal, da Idrija skrbi za rudnik ne more prevzeti.

P.K.
Idrijski župan Sever: Rudnik je potrebno prenesti na javni zavod.

Kot je pojasnil, "so se zapletli v neke pravno-formalne posle". Štiri ministrstva - za gospodarstvo, kulturo, zdravje ter okolje in prostor - se med seboj niso znala uskladiti, kar je po Severjevem mnenju dokaz, da delujejo vertikalno, ne znajo pa se povezovati horizontalno.

"Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar ves čas govori o tem, da bo prevzela rudarje, vendar v Idriji rudarjev ni več, v rudniku več ne pridobivajo živega srebra. Ne vem, zakaj govorimo o rudarjenju. Govorimo o nujnem vzdrževanju, ki je potrebno, da se ohrani spomenik, rudišče in mesto Idrija tako, kot je vpisano na Unescov seznam," je poudaril.

Odgovornost se le prelaga

Gospodarsko ministrstvo, ki je dolžno zagotoviti sredstva za vzdrževanje rudnika, ima v proračunu za letos zagotovljenih 450.000 evrov, ministrstvo za kulturo pa 40.000 evrov. Če bi se ministrstvi znali dogovoriti, bi stvari delovale, tako pa se odgovornost le prelaga, je prepričan Sever. Prepričan je, da 450.000 evrov ni dovolj, sami so izračunali, da bi za vzdrževanje jame potrebovali 700.000 evrov.

Sever je dodal, da bi sam najraje vse skupaj prepustil Idriji, "vendar si kot župan ne morem dovoliti, da prevzamem breme od nekoga, ki je dolžan skrbet zanj". Rudnik je breme države, lahko pa se, tako župan, dogovorijo, kako bi skrbeli za svoje spomenike. Črpanje vode bi denimo lahko izkoristili za ogrevanje mesta Idrije, je prepričan župan.

Spomnil je, da se je leta 2009 začel postopek likvidacije rudnika in da je bilo nato potrebno najti nadomestek, da bi Unescu dokazali, da je država sposobna ohranjati rudnik. Leta 2011 ustanovljeni Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija se je zdel v tistem času najustreznejša rešitev.

Leta 2014 je nato vlada Alenke Bratušek sprejela sklep, da mora Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija bdeti nad aktivnostmi vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringom vplivnega območja rudnika Idrija.

Poleg tega je naložila ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvu za kulturo ter ministrstvu za infrastrukturo in prostor, da pripravijo oz. zagotovijo ustrezne pravne podlage in pogoje, da bo javni zavod Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija v prihodnje, v okviru razpoložljivih sredstev v proračunu, zagotavljal izvajanje nadaljnjega monitoringa v vplivnih območjih rudnikov v zapiranju Zagorje, Senovo in Kanižarica.

Vendar je ministrica Bizjak Mlakarjeva v pismu premierju Miru Cerarju opozorila, da ministrstvo za vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoring vplivnega območja rudnika ne razpolaga s kapacitetami.

Klub temu je sredi marca vlada poudarila, da mora Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija začeti z izvajanjem vseh nalog.