Zapleti v NLB

Jazbec ima mirno vest

Luka Tetičkovič
22. 4. 2016, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pri imenovanju članov nadzornih svetov bank, zlasti sistemskih, je treba poleg strokovnosti upoštevati tudi splošno primernost oziroma moralno integriteto in očitno je Slovenski državni holding (SDH) v zvezi z NLB morda ta element nekoliko prezrl, ocenjuje pravnik Miha Juhart.

STA
Predsednik uprave SDH Marko Jazbec: "Imam povsem mirno in čisto vest, ob vseh kritikah in pozivih k odstopu sem si preprosto rekel, da še ni čas za odhod."

Kot je v zvezi z nedavnimi zapleti okoli treh nadzornikov Nove Ljubljanske banke (NLB), ki burijo duhove v politiki in širši javnosti, pojasnil dekan ljubljanske pravne fakultete Juhart, je imenovanje članov nadzornih svetov v bankah specifično: "Tukaj gotovo ne veljajo splošna pravila zakona o gospodarskih družbah, ampak je treba zraven upoštevati še posebna profila, ki ju določa zakon o bančništvu, in celoten sistem bančnega nadzora."

Moralno bankrotirano omrežje moči

Spomnimo, trije sporni nadzorniki Anton Ribnikar, Janko Gedrih in Anton Macuh so odstopili. Neuradno naj bi jim Evropska centralna banka ustno sporočila, da ne bodo dobili licence za opravljanje nadzorniških nalog.

Trije grobarji NLB, kot jih zaradi preteklega kopanja bančne luknje pomni javnost, so bili imenovani na predlog predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga Marka Jazbeca, ki je tesno povezan z vlado Mira Cerarja. Vezni člen ni le državni sekretar ministrstva za finance Metod Dragonja, ampak tudi generalna direktorica direktorata za proračun Saša Jazbec, sicer Jazbečeva žena. Kot smo že pisali, omenjeni trojček pripada vplivnemu omrežju Mateja Narata in Boruta Jamnika, oba sta ključna gospodarstvenika v podjetjih v državni lasti.

Nezaupnico Jazbecu izrekli celo dijaki

Cerar se tem težkim vprašanjem ni mogel izogniti niti na okrogli mizi z dijaki Škofijske klasične gimnazije. Vprašali so ga, ali je Jazbec primeren kader za vodenje SDH, saj da je soodgovoren za slabo vodenje finančnega sektorja v preteklosti. Cerar je pribil, da to konkretno vprašanje ne sodi na dijaško okroglo mizo. Razložil je, da so se bančniki v preteklosti res šli igrice z javnimi financami, a da je njegovi vladi uspelo javnofinančno stanje popraviti.

Ščiti svoje kadre

NS SDH se do zaključka naše redakcije še ni sestal, več informacij bo tako na voljo danes. Vendar se po informacijah, ki so pronicale v javnost, Jazbec ni pretirano bal za svoj stolček. Cerar ga je namreč aktivno ščitil na sredinem sestanku vladne koalicije. Na očitke Socialnih demokratov, da bi se morale zaradi spornih nadzornikov SDH kotaliti glave, pa je odgovarjal kar z zaušnicami. Med drugim jim je očital, da imajo tudi sami kadrovske probleme, pri čemer je izpostavil ministrico za delo Anjo Kopač Mrak.

Jazbec ostaja samozavesten

"Imam povsem mirno in čisto vest, ob vseh kritikah in pozivih k odstopu sem si preprosto rekel, da še ni čas za odhod. Na seji nadzornega sveta imamo vrsto pomembnih tem, ukvarjam se s tem, da jih bom dobro opravil," je medijem samozavestno pojasnjeval Jazbec pred odhodom na sejo NS SDH. V začetku tedna se je po informacijah Dnevnika tudi osebno sestal z Cerarjem.