Izredna seja

O usodi Bizjak Mlakarjeve v ponedeljek

J.P./STA
22. 4. 2016, 10.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Izredna seja DZ, na kateri bo DZ predvidoma odločal o predlogu za razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar in začel točko o priporočilih vladi v zvezi s stanjem v Slovenski vojski, bo v ponedeljek, po končani redni seji. Tako se je namreč kljub ostremu nasprotovanju opozicije na kolegiju predsednika DZ zavzela večina koalicije.

STA
Miro Cerar je v predlogu za razrešitev ministrice za kulturo Bizjak Mlakarjeve prosil, da DZ o tem odloča v najkrajšem možnem času.

Na kolegiju predsednika DZ se je danes vnela pestra razprava o tem, ali bodo poslanci končali redno zasedanje in začeli izredno sejo v ponedeljek, ali v torek. Zlasti SMC in DeSUS sta vztrajala pri tem, da je izredna seja v ponedeljek, saj da je premier Miro Cerar v predlogu za razrešitev ministrice za kulturo Bizjak Mlakarjeve prosil, da DZ o tem odloča v najkrajšem možnem času.

Tudi druga točka na izredni seji, ki jo zahtevata SDS in NSi, bo predvidoma kratka. DZ bo namreč odločal le o zahtevi za mnenje predsednika republike Boruta Pahorja o vprašanju stanja v vojski, vsebinsko razpravo o priporočilih vladi v zvezi s stanjem v vojski pa opravil predvidoma 5. maja.

"Šlamastika"

Opozicija pa za takšno odločitev ni videla razlogov. Za torek je namreč po programu že dalj časa predviden rezervni termin za zasedanje DZ, v ponedeljek pa je med drugim predvidena seja parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu. V SDS, NSi in v poslanski skupini nepovezanih poslancev so celo ocenili, da gre za oviranje dela preiskovalne komisije.

Tudi vodja poslanske skupine koalicijske SD Matjaž Han je pritrdil vodji poslanske skupine SDS Jožetu Tanku in ocenil, da je to, kar so naredili na kolegiju, "šlamastika". Kot je napovedal Han, bo sicer podprl koalicijo, a da se ob tem počuti butasto.

Napovedala, da bo razmislija

Pri načrtu izredne seje je odprto tudi vprašanje razprave o razrešitvi ministrice, saj je ta napovedala, da bo do ponedeljka razmislila o svojem odstopu. V tem primeru razprave in odločanja o razrešitvi ne bi bilo, DZ bi se seznanil z njenim odstopom.