Vroče v koaliciji

Razprtija na razprtijo

Simon Rosc
12. 7. 2016, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V vsakem zakonu kdaj pa kdaj pride do prepira. Če so v zakonu trije, tako kot v koaliciji, pa sploh ni dileme, da bo slej kot prej počilo. In je. V koaliciji poka že dlje časa.

STA
Cerar je okrcal Židana, Erjavec pa je je nemudoma pristavil še svoj piskrček.

O nasprotjih znotraj treh koalicijskih strank smo že večkrat pisali. Bolj vidno je med njimi počilo ob interpelaciji ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak, ko je poslanci koalicijskega Desusa niso želeli podpreti. Vse skupaj pa se je nadaljevalo prejšnji teden.

Spor zaradi mladine

Mladi forum, podmladek Socialnih demokratov, je podprl proteste, ki so se prejšnji teden odvili v Ljubljani, kot nadaljevanje protestov Vstala Primorska, torej proteste proti vladi. To je dvignilo pritisk premierju Miru Cerarju, ki je, spomnimo, po desetih minutah prekinil redno sejo vlade in povedal nekaj ostrih o svojih koalicijskih partnerjih.

STA
Dejan Židan je dejal, da moramo mladim pustiti, da razmišljajo s svojo glavo.

Omenjeni dogodek je Miro Cerar ob robu programske konference v nedeljo komentiral, da sicer o koaliciji brez SD ne razmišljajo, da pa so opozorila, naj se stranka SD konsolidira in razmisli, kako naprej, razlog, da začne odgovorno delovati do države. Židan se je takoj po prekinjeni vladni seji na dejanje podmladka stranke odzval z besedami, da je ta znotraj stranke avtonomen in da nanj nima vpliva. »Stranke imajo pravico in dolžnost mladim dopustiti lastno mnenje, tudi revolucionarno obnašanje. To je pridobitev demokracije in želim si, da bi tako razmišljale vse stranke. Če ne razmišljajo tako, pa je to njihova, in ne naša težava,« je dejal Židan.

Ponovna vzpostavitev zaupanja

Predsednik SD Dejan Židan je v odzivu na odrivanje SD iz koalicije včeraj izrazil željo po ponovni vzpostavitvi zaupanja v koaliciji, ki je, tako Židan, očitno nekoliko omajano. Stranka SD po njegovih besedah ponuja roko in si odprta vprašanja želi reševati preko pogovora. Če se izkaže, da v takšni sestavi ne morejo delati naprej, pa s Socialnimi demokrati ne bo težav, je zatrdil Židan.

Ministri pripravljeni odstopiti

Že dogajanje ob interpelaciji zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak je po besedah prvaka SD dajalo občutek, da se je del koalicije odločil, da so SD koaliciji nepotrebni. Zato so bili v SD tudi pripravljeni podati odstopne izjave vseh treh ministrov, je dejal. Tako bo tudi v prihodnje, če bo tako ocenil vrh koalicije, je poudaril Židan. Ni pa po njegovih besedah potrebe, da si koalicijski partnerji ostre besede izmenjujejo preko medijev. »Mi tega ne bomo počeli,« je zatrdil.

Erjavec lovi publiciteto

sta
Karl Erjavec: »SD ima veliko srečo, da nisem predsednik vlade. Tega ne bi gledal.«

Če v SD ne bodo prali perila preko medijev, pa to zato toliko raje počne Karl Erjavec. »SD ima veliko srečo, da nisem predsednik vlade. Tega ne bi gledal,« je Erjavec ošvrknil svoje koalicijske prijatelje, a še v isti sapi dejal, da kljub temu razlogov za razpad koalicije ne vidi. Ta je po njegovih zagotovilih trdna, kar zadeva stranko Desus. Poleti pričakuje regres za upokojence, septembra in januarja pa usklajevanje pokojnin. »Če se bo to zgodilo, je koalicija zelo trdna, ne glede na to, da je veliko interesov, da se jo zruši,« je še dodal predsednik Desusa.

Optimistični tudi v SD

Jeseni v SD ne pričakujejo pogovorov, ki bi imeli namen razbijati koalicijo, pač pa pogovore, kako v Sloveniji pospešiti nekatere nujne projekte. Med prioritetami z zunanjepolitičnega področja je izpostavil spremembe v delovanju EU, ki naj v prihodnje več pozornosti namenja ljudem. Prva prioriteta na notranjepolitičnem področju pa je po besedah Židana skrb za ljudi. Na tem področju je koalicija glede na podatke o zmanjševanju brezposelnosti in povečevanju števila zaposlenih po oceni prvaka SD uspešna. Manj uspehov pa je na področju zdravstva, vendar pa koalicija vidi potrebo po hitrem izboljšanju položaja, je povedal Židan.

Velik problem so lobiji

sta
Cerar je na sobotnem programskem kongresu SMC priznal obstoj močnih interesnih lobijev.

Cerar se je dotaknil tudi močnih interesnih skupin, ki obvladujejo državo. Po njegovih ocenah so padle maske in je vidno, kako Slovenijo obvladujejo močni lobiji, zato je napovedal, da se bo preprečevanju njihovega vpliva zdaj posebej posvetil.

Lobijev se je včeraj dotaknil tudi Erjavec, ki je dejal, da morajo svoje opraviti predvsem policija in pravosodni organi. »Dejstvo je, da bančna luknja obstaja in zanjo še nihče ni odgovarjal. Če smo prišli do točke, da so interesne skupine močnejše od policije in pravosodja, vlade in parlamenta, me resno skrbi,« je povedal Erjavec ter izpostavil dolžnost vlade in drugih organov, da pri nepravilnostih ukrepajo. Tudi do besed, da drugi obvladujejo državo, je bil oster. »Če je temu tako, smo sami krivi. Vlada in parlament očitno sprejemata zakone, ki omogočajo interesnim skupinam močne vplive,« je pojasnil Erjavec, a pozabil, da je tudi sam že ves čas član te in prejšnjih vlad, prav tako je pri pisanju zakonov sodeloval premier Cerar.