PREŽIVELA INTERPELACIJO

V vladni koaliciji umirili strasti

Matej Klarič
17. 6. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je preživela interpelacijo, kljub temu pa so načeti odnosi v koaliciji ostali. Pojavljajo se ugibanja, kako načeti so odnosi med koalicijskimi partnerji.

sta
Židan je takole pozdravil Bratuškovo, ki je njegovi ministrici ponudila pomoč.

V koaliciji so pomirili strasti, toda vprašanje je, kdaj se bodo spet vneli novi konflikti.

Kopač Mrakovo sta včeraj pred uspešno interpelacijo rešili poslanki Zavezništva socialno-liberalnih demokratov, Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček, ki sta, čeprav sta v opoziciji, glasovali za ministrico.

Če bi bil na seji prisoten tudi Žan Mahnič iz SDS, ki se je mudil na službenem obisku v Ukrajini, bi namreč s temi tremi glasovi predlagatelji zbrali ravno dovolj glasov za njeno razrešitev. Tudi Franc Laj, ki je v začetku leta izstopil iz SMC, na seji ni bil prisoten.

sta
Takole so se, veseli po prestani interpelaciji, objeli ministrica Anja Kopač Mrak ter njena državna sekretarja Peter Pogačar in Martina Vuk.

Vidno zadovoljen z razpletom je bil poleg ministrice Kopač Mrakove tudi pravosodni minister Goran Klemenčič, s katerim se očitno dobro razumeta.

Cerar po glasovanju pustil stvari odprte

sta
Dejan Židan, predsednik SD: "Povzročanje politične nestabilnosti ni značilnost SD. Če pogledate zgodovino prvaka Desusa Karla Erjavca, pa lahko sami ocenite, ali je to njegova značilnost."

Po glasovanju si je Cerar diplomatsko pustil odprte možnosti, tudi glede morebitnega novega poskusa odstavitve ministrice, uradno v primeru, da se stanje na njenem ministrstvu ne bo izboljšalo, čeprav je jasno, da bo pri tem močno odvisen od izsiljevanja Desusa. »Če pravih korakov ne bo naredila, bom moral sam razmisliti o tem, kaj storiti oziroma kako jo pozvati na odgovornost,« je po izglasovani zaupnici dejal premier.

Erjavcu smešno in patetično

Prvak Desusa Karl Erjavec je znova dokazal, da nastalega položaja ne jemlje dovolj resno in da se poigrava z usodo državljanov. Ne samo da je dva dni pred interpelacijo sporočil, da bodo interpelacijo podprli, kmalu za tem je v dveh ključnih dneh celo odpotoval v Moskvo ter pustil strankarske in koalicijske partnerje, da so sami skušali rešiti nastali položaj. Zdaj je očitke, da je Desus kršil koalicijsko pogodbo, označil za neutemeljene, čeprav je v njej zapisano, da se bodo izogibali podpori interpelacijam zoper ministre lastne vlade. Navedbe, da je bil to napad na koalicijo, pa je ocenil kot smešne in patetične, saj naj se ne bi zgodilo nič dramatičnega. Koalicija po njegovih navedbah ni bila v nobenem trenutku ogrožena, zanj so »smešne navedbe predsednika SD Dejana Židana, da je bil to napad na koalicijo«.

sta
Matjaž Han, Dejan Židan in Anja Kopač Mrak so imeli takoj po uspešno prestani interpelaciji tiskovno konferenco.

Kdo nosi kockasti dres

Na vprašanje o zaupanju v SD je odgovoril, da so koalicijski partnerji in je škoda, da ministrica ni bila pripravljena upoštevati stališč Desusa. Podprli bi jo, kot so sprva napovedali, a so na koncu ugotovili, da ne namerava resno uresničevati dogovora z Desusom. Od Kopač Mrakove Erjavec zdaj pričakuje, da bo svojo politiko spremenila.

Erjavec je bil oster tudi do vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana, ki je svoje vtise po interpelaciji ponazoril z nogometom, ki so ga nekateri poslanci gledali kar med sejo. Kot je dejal Han, se mu je na interpelaciji zazdelo, kot bi si na nogometni tekmi med Slovenijo in Hrvaško eden od igralcev sredi tekme premislil in oblekel kockasti dres. Erjavec mu je včeraj vrnil z besedami, da Han marsikaj govori. »Upam, da ne bo oblekel kakšnega kockastega dresa,« je posmehljivo pristavil.

Pozablja na odgovornost

Pri zadnji vladni krizi se vse bolj zdi se, da Erjavec pozablja, da njegova stranka ni več med manjšimi partnerji v koaliciji, temveč imajo besede, odločitve in ravnanja druge največje vladne stranke toliko večjo težo, ne samo za delovanje koalicije, temveč za delovanje celotne države. Zato bi bila temu bolj primerna tudi ravnanja tretje največje parlamentarne stranke z 11 poslanci.

KPK uvedla preiskavo

Vladna kriza, ki jo je povzročil ta teden, mu gotovo ni prinesla političnih točk, zato je veliko vprašanje, ali je bilo tudi za njih smiselno tako zaostrovati odnose v koaliciji zaradi nestrinjanja z ministričinim delom, ki so ga izrazili šele po tem, ko njihovi kadrovski apetiti niso bili uslišani. Zaradi njegovega spornega izsiljevanja z zahtevo po imenovanju Mirande Vrh za direktorico Doma starejših občanov Ilirska Bistrica je protikorupcijska komisija celo sprožila preiskavo zaradi nezakonitega oziroma neetičnega postopka glede interpelacije.

Cerarjeva dodatna priložnost

Izid glasovanja o njej je pokazal veliko nezadovoljstvo z njenim delom, je pojasnil Erjavec. Ocenil je še, da bo težko nadaljevala svoje delo, »zlasti ker tudi premier Miro Cerar ni zadovoljen z njenim delom«. »Očitno ji je dal še eno priložnost. Bojim pa se, da ministrica ne bo zmogla izpolniti pričakovanj premierja in Desusa.«

Močna pozicija Erjavca

STA
Zdi se, da se Karl Erjavec ne zaveda povsem odgovornosti, ki jo ima z Desusom kot drugo največjo vladno stranko.

Problem koalicije je, da brez Erjavca ne more preživeti, zato mora Cerar upoštevati tudi njegove predloge in ideje, četudi se sam z njimi ne strinja. Izstop SD bi namreč koalicija še (začasno) preživela, saj bi imela še vedno 46 glasov v parlamentu, kar bi ji ravno za en glas zagotavljalo večino. Toda pri tem velja izpostaviti, da bi bila ena izmed podpornic tudi nedavno odstavljena kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar, ki gotovo ni povsem brez zamer do Cerarjeve vlade.

Strasti umirjali na kavi

Prvaki koalicijskih strank so po vladni seji na kavi pri Cerarju želeli umiriti strasti. Židan je po srečanju dejal, da si bodo delno porušeno zaupanje poskušali povrniti z dobrim delom vseh treh strank. Čez čas pa nameravajo ponovno oceniti situacijo. Partnerji torej zdaj želijo umiriti strasti in nadaljevati delo, vprašanje pa je, ali bo Erjavec zdaj resnično nekoliko popustil ali pa lahko kmalu pričakujemo njegov naslednji upor. Spomnimo, da je Erjavec predčasno zrušil že nekaj vladnih koalicij.

facebook
Nekateri poslanci SDS, ki so bili med predlagatelji interpelacije, so med sejo raje gledali nogometno tekmo.

SDS zmagovalka interpelacije

Paradoksalno bi hitre volitve poleg SDS najbolj ustrezale prav napadeni stranki SD, ki ji javnomnenjske raziskave kažejo zelo dobro. Židan je po interpelaciji ocenil, da je Janševa stranka zmagovalka interpelacije. »Ponovno jim je uspelo nekaj volivcev prepričati, da bodo verjetno še dodatno pasivni. Še dve ali tri take seje in ne bo potrebno, da Janša ustanovi še eno stranko, saj ima dobre možnosti za zmago,« je dejal Židan. Toda velik problem bi Janši, kljub morebitni zmagi, predstavljalo sestavljanje koalicije, saj bi od obstoječih parlamentarnih strank že njim najbližjo NSi težko prepričal v koalicijo, kaj šele kakšno od ostalih strank. Stranka SD bo sicer dokončno stališče glede dogajanja zavzela prihodnji četrtek, ko bo zasedalo predsedstvo stranke. Židan je še dodal, da povzročanje politične nestabilnosti ni značilnost SD. »Če pogledate zgodovino prvaka Desusa Karla Erjavca, pa lahko sami ocenite, ali je to njegova značilnost.«

Bo koalicija preživela?

Koalicija bo za zdaj torej preživela. Pojavlja pa se tudi vprašanje, ali ji bo uspelo dokončati delo. Glede na to, da je vlada šele na polovici mandata in da so odnosi že tako skrhani, je bolj verjetno, da nas čakajo še ene, že tretje predčasne volitve zapored. Da odnosi niso še bolj napeti, vladi pomaga gospodarska rast, ki nekoliko blaži nezadovoljstvo med ljudmi. Na volitvah pa je praktično nemogoče napovedovati, kaj se bo zgodilo, saj bo na njih precej verjetno nastopilo največ novih političnih strank do zdaj. Čas bo pokazal, kako uspešne bodo in kako hitro bodo imele priložnost nastopiti na volitvah.

sta
Kopač Mrak Anja v objemu svoje ekipe