MARIBOR

Zdaj še več naprav

Gabrijel Toplak
2. 7. 2016, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Študentski domovi Univerze v Mariboru so s sofinanciranjem Fundacije za šport vadbene površine povečali na 360 kvadratnih metrov in dodali nekaj novih naprav.

Gabrijel Toplak
Novo »mariborsko« pridobitev, hojo po vrvi (slackline), ki je priljubljena športna dejavnost za izboljševanje ravnotežja, je demonstrirala tudi direktorica.

Fitnes na prostem obiskuje tudi direktorica študentskih domov.

Leto dni je že minilo od dneva, ko so Študentski domovi Univerze v Mariboru v sklopu študentskega kampusa na Gosposvetski cesti, kot smo takrat tudi poročali, zasnovali prvi fitnes na prostem v štajerski prestolnici. Letos so ga s sofinanciranjem Fundacije za šport razširili na skupno 360 kvadratnih metrov vadbene površine in obstoječim napravam za fitnes dodali nekaj novih.

Gabrijel Toplak
Poslej je na voljo vadbena naprava letvenik (parakenguru), primerna tudi za ljudi z gibalnimi omejitvami oziroma z omejenim gibanjem spodnjih okončin.

Študentom več kot le dom

Lidija Divjak Mirnik, direktorica Študentskih domov: »Čim več stanovalcev želimo spodbuditi k aktivnemu preživljanju prostega časa.«

Osrednje »sporočilo« fitnesa na prostem je, kot je povedala direktorica ŠD v Mariboru Lidija Divjak Mirnik, da želijo v Športnem parku študentskih domov (ŠD) čim več stanovalcev spodbuditi k aktivnemu preživljanju prostega časa in vzdrževanju telesne kondicije ter ravnanju v skladu z njihovim motom: Več kot le dom.

»Prvi v Mariboru in širši okolici ponujamo vadbeno napravo letvenik (parakenguru), ki je primeren tudi za vadbo oseb z gibalnimi omejitvami oziroma z omejenim gibanjem spodnjih okončin. Naprava tem ljudem omogoči vadbo zgornjega dela telesa in s tem utrjevanje mišic hrbta, rok in trupa ter krepitev kardiovaskularnega sistema. Kot novost lahko študentom ponudimo drog, saj tovrstna vadba predstavlja zabavno obliko razgibavanja. Vanjo vključimo celo telo in je izvrstna za oblikovanje telesa,« za Svet24 pojasnjuje direktorica.

Gabrijel Toplak
V prvem streetworkout fitnesu oziroma fitnesu na prostem v Mariboru so vadbene naprave, podobne klasičnim, le da so prilagojene zunanjim razmeram.

Vabljeni tudi Mariborčani

Ob telovadni klopi za izvajanje trebušnjakov pa je v mariborskem fitnesu na prostem nova tudi hoja po vrvi (slackline), priljubljena športna dejavnost za izboljševanje ravnotežja na zabaven način. Uporabniki se lahko odločijo različne težavnostne stopnje; svoje ravnotežje lahko preizkušajo na različnih višinah, in sicer pri hoji 30, 50 ali 90 centimetrov nad tlemi. Kot je še dejala Divjakova Mirnikova, vstop na fitnes ni prost le za študente, ki bivajo v domovih, ampak tudi za zaposlene na Univerzi v Mariboru. Brezplačno ga lahko pravzaprav uporabljajo vsi prebivalci Maribora.

Gabrijel Toplak
Uporabniki so na pravilno uporabo naprav v športnem parku opozorjeni, nekatere vadbene naprave jim tudi predstavijo.

Na fitnes tudi direktorica

Divjak Mirnikova je za Svet24 priznala, da fitnes na prostem obiskuje tudi sama in se preizkusi na kakšni napravi. »Treba je skrbeti za telesno kondicijo,« je poudarila sogovornica in zaključila, da se je fitnes uveljavil tudi med študenti in je dobro obiskan, zato so se tudi odločili za njegovo širitev.