Odstop

Erjavec izbral neprimeren čas

E.R./STA
2. 7. 2016, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Premier Miro Cerar je danes dejal, da je zunanji minister Karl Erjavec izbral neprimeren čas za ponujanje odstopa, bo pa njegovo ponudbo vseeno resno preučil.

STA
Le kaj ima tokrat za bregom izkušeni politični maček Karl Erjavec?

"Do torka bom o tem povedal svoje stališče," je v Ljubljani v odzivu na ponujeni odstop Erjavca dejal premier.

"Težko rečem kaj pomembnega, vsi poznamo ministra, vsi ga poznajo, mislim, da je izbral neprimeren čas," je dejal Cerar.

"Vzel si bom nekaj dni časa, ki jih ta hip krvavo potrebujem zaradi razmer v Luki Koper, za premislek, minister Erjavec pa bo vmes normalno delal," je dodal premier.

Povedal je, da se zaveda, da je bilo kaj narobe v zvezi z arbitražnim sporazumom in da obstajajo elementi objektivne odgovornosti. "A dejstvo je, da je interpelacija pokazala, da jasnih razlogov za razrešitev ministra ni, zato me čudi ponudba za odstop v tem času, ko je bila sprejeta odločitev tribunala, ki gre v smer, ki se nam zdi prava," je še povedal premier po skupni slavnostni seji sveta vlade za Slovence v zamejstvu in sveta vlade za Slovence po svetu.

Zapleti z arbitražo

Minister Erjavec je v petek sporočil, da je premierju ponudil svoj odstop, za kar se je odločil zaradi zapletov v postopku arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Arbitražno sodišče je v četrtek sporočilo, da je Slovenija sicer kršila arbitražni sporazum, vendar pa te kršitve niso tako hude, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo neodvisno in nepristransko sprejeti končne razsodbe.