HONGKONG

Po stroških življenja najdražje mesto

sta
2. 7. 2016, 13.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hongkog je prevzel vodilno mesto med mesti, ki po stroških življenja za tujce veljajo za najdražja mesta na svetu, kažejo izsledki letne raziskave, ki jo je opravilo mednarodno svetovalno podjetje Mercer.

Splošno gledano so cene povsod po svetu ostale stabilne.

Primerjali so stroške v več kot 200 mestih.

Azijsko mesto je v treh zaporednih letih po stroških življenja prehitelo angolsko prestolnico Luando, kar gre po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pripisati močnemu hongkonškemu dolarju. Mercerjeva raziskava primerja stroške v več kot 200 mestih, in sicer za več kot 200 postavk, med njimi so stroški za stanovanje, hrano, prevoz in zabavo.

Hongkong

Primerjava

Osnova raziskave za primerjavo je New York, spremlja pa gibanje denarnih valut v primerjavi z dolarjem, ki je v minulem letu znatno pridobil vrednost. Hongkonški dolar je vezan prav na ameriški dolar. »Splošno gledano so cene povsod po svetu ostale stabilne,« je povedal Bruno Rocquemont iz francoske podružnice Mercerja ter strmo rast ali padec mest na lestvici pripisal predvsem nihanjem deviznih tečajev.

Japonska valuta jen je pognala Tokio za šest mest višje po lestvici.

Denar 

Močan jen je medtem pognal Tokio šest mest višje po lestvici in zdaj je na petem mestu najdražjih mest za tujce, za Zürichom ter Singapurjem, ki sta na tretjem in četrtem mestu. V številnih ameriških mestih so na podlagi močnega dolarja stroški življenja narasli. Nasprotno so mesta v državah, kjer je valuta zaradi gospodarske krize padla, postala bolj dostopna. Tak primer je Moskva, ki je s 17. mesta na lestvici padla na 67. mesto. Na samem dnu lestvice 209 mest je namibijska prestolnica Windhoek.