Kadrovske menjave

Matić: Gre za organiziran konstrukt proti Luki Koper

M.K./STA
21. 6. 2016, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić pa je na novinarski konferenci v Kopru opozoril na "laži" in "neresnične podatke", ki so bili v zvezi z družbo izpostavljeni v zadnjem obdobju. S Slovenskega državnega holdinga (SDH) so sporočili, da Nemca Jürgena Sorgenfreija ne bodo predlagali kot kandidata za novega nadzornika Luke Koper.

sta
predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić

Ker po oceni SDH, zaradi negativnih odzivov v medijih, obstaja znatno tveganje, da predlagani Jürgen Sorgenfrei ne bo mogel učinkovito opravljati funkcije člana nadzornega sveta Luke Koper, bo zato na družbo Luka Koper, d. d. posredoval nasprotni predlog na širitev dnevnega reda in namesto Sorgenfrei-a predlagal Rajka Reška, ki je že opravil ustrezen kandidacijski postopek v okviru Kadrovske komisije SDH.

Rajko Rešek iz Kopra je univerzitetni diplomirani ekonomist Ekonomske fakultete v Ljubljani. Ima dolgoletne izkušnje pri vodenju različnih gospodarskih družb, prav tako je bil član večih nadzornih svetov. Leta 1990 se je zaposlil v družbi Iplas p.o. Koper in delal na zunanjetrgovinskem področju nadaljeval kot finančni analitik pri zavarovalnici Adriatic Zavarovalna družba d. d., Koper, kasneje kot direktor investicijskega sklada Adriatic, d. d., Koper pri NFD, d. o. o., Ljubljana. Leta 2000 je kot direktor družbe HTP Simonov zaliv, d. d. vstopil v hotelirsko dejavnost in leta 2009 nadaljeval kot izvršni direktor za nabavo in tehnični sektor v družbi Hoteli Bernardin d. d., Portorož, od leta 2011 dalje pa je direktor družbe Adria, d.o.o. Ankaran. Nadzorstvene izkušnje in znanje si je pridobival v nadzornih svetih družb Gozdno gospodarstvo d. d. Postojna, Cimos d. d. Koper, Intertrade ITS d. d. Ljubljana, Slikoplast d. d. Koper, Hypos d. d. Muta.

Matić: Gre za organiziran konstrukt proti Luki Koper

"To je organiziran konstrukt proti Luki Koper. Konstrukt proti določenim nadzornikom, konstrukt proti upravi, konstrukt proti vsem zaposlenim v Luki," je dejal.

Matić je bil danes izredno kritičen tako do navedb državnega sekretarja Metoda Dragonje kot tudi predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marka Jazbeca. Ne gre za napake, pomote ali zmešnjave, je menil. Po mnenju Matića gre za zavestno manipuliranje, zavajanje in laži, ki povzročajo škodo družbi.

Pred skupščino Luke Koper je Matić miren, saj "družba posluje odlično in rezultati govorijo sami po sebi - ne glede na to, kaj določeni pristojni želijo prikazati v javnosti". "Ob vsem tem se lahko samo vprašamo, v kakšni državi živimo," je poudaril.

Zelo kritičen je bil prvi mož Luke Koper tudi do ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki je po njegovih besedah odgovoren za nezadostno reševanje težav, s katerimi se sooča Luka Koper. Na ta način se onemogoča normalno delo in razvoj podjetja, je poudaril Matić.

"Očitno nimamo vsi enakih interesov. Nekateri se borimo za to, da podjetje raste, nekateri pa se očitno trudijo, da se krivulja obrne navzdol," je dejal Matić.

V Luki Koper so se že obrnili na pristojne organe - postopke so sprožili pred agencijo za trg vrednostnih papirjev ter uradom za varovanje tajnih podatkov, na okrožno tožilstvo pa bodo posredovali dokumentacijo, ki po njihovem kaže na napeljevanje h kaznivemu dejanju neenakomernega obveščanja delničarjev.
Sicer pa ne pričakujejo opravičil, ampak prevzem odgovornosti s strani posameznikov. "Zahtevamo prevzem odgovornosti za vse, kar so in niso naredili tam, kjer so postavljeni," je poudaril Matić: "Za vse omenjene gospode se čudim, da so danes na svojih delovnih mestih."

Uprava Luke Koper o zavajajočih podatkih

V zadnjem obdobju so bili v Luki kritični tako do navedb državnega sekretarja Metoda Dragonje kot tudi Slovenskega državnega holdinga (SDH).

STA
Alenka Žnidaršič Kranjc

V Luki Koper se temperatura dviguje pred skupščino, na kateri želi SDH zamenjati tri nadzornike Luke - Alenko Žnidaršič Kranjc, Andreja Šercerja in Elen Twrdy. V SDH med glavnimi razlogi za tako potezo navajajo strateški poslovni načrt družbe in skupine za obdobje 2016-2020, ki je bil sprejet lani in ki naj bi bil z vidika prihodkov in stroškov premalo ambiciozen.

SDH se je v svojih ocenah naslanjal tudi na analizo poslovanja Luke Koper s strani NLB, ki je bila objavljena na spletni strani podjetja, sklicuje pa se na podatke družbe. Iz Luke Koper so pozneje sporočili, da analiza navaja zgrešene podatke o stroških dela.

Dragonja zavaja s podatki?

V ponedeljek pa so v Luki Koper, ki jo vodi Dragomir Matić, opozorili tudi na "zavajajoče podatke o poslovanju družbe" s strani državnega sekretarja Metoda Dragonje, ki jih je predstavil na komisiji DZ za nadzor nad javnimi financami minuli petek. Dragonja je navajal podatke o donosu na kapital iz obdobja 2011 do 2013, ko je bil rezultat precej nižji kot v zadnjih dveh letih, so opozorili. Zaradi tega so napovedali tudi postopek tržne manipulacije pri Agenciji za trg vrednostnih papirjev.

Arhiv Svet24
Luka Koper

V Luki Koper in nasploh na Obali sicer menijo, da država z imenovanjem novih nadzornikov pripravlja teren za privatizacijo družbe, ki naj bi pristala v tujih rokah. Ob tem poudarjajo, da ob zelo dobrem poslovanju razlogov za menjavo vodstva ni.

Do države so kritični tudi v svetu delavcev Luke Koper, ki bo v sredo z zborom delavcev pred upravno stavbo družbe opozoril na oviranje razvoja pristanišča s strani države oz. pristojnih služb. Zaposlene bodo seznanili z aktualnimi razmerami ter poskusi destabilizacije družbe in ogrožanja delovnih mest, so napovedali.