Umazano ozadje

Prva nadzornica Luke Koper: Povedali so mi, da je ogroženo moje življenje

T.L.
16. 6. 2016, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Alenka Žnidaršič Kranjc razkrila igre iz zakulisja, ki se jih poslužujeta Jazbec iz SDH in Cerarjev minister Gašperšič.

www.rtvslo.si
Alenka Žnidaršič Kranjc

Vodstvo Slovenskega državnega holdinga (SDH) pod taktirko Marka Jazbeca s 1. julijem zahteva od vodstva Luke Koper menjavo nadzornikov. V Kopru je le malo takšnih, ki ne verjamejo, da za zahtevami stojijo interesi političnih skupin, poleg tega pa si, kot je za informativno oddajo  na nacionalni televiziji Odmevi dejal Peter Majcen iz Konfederacije sindikatov 90, Nemci že več let prizadevajo, da bi si pridobili Luko Koper ali vsaj terminal, saj da gre za širok interes, kdo bo nadzoroval logistiko in pristanišča. 

Precej odmevne pa so izjave Alenke Žnidaršič Kranjc, predsednice nadzornega sveta Luke Koper, ki jih je izrekla v oddaji. Očitke SDH, češ, da nadzorniki slabo delajo in ne uresničujejo strategije lastnika, je zavrnila. Pravi, da je zgodba prav nasprotna in da so bili pohvaljeni, saj "smo v dveh letih pripeljali Luko Koper na prvo mesto med državnimi podjetji, po dobičkonosnosti (EBID) smo edino državno podjetje, ki ima 37-odstotni donos (EBID) in edini očitek je da bo leta 2019 padla na 36-odstotno ter da ne gradimo terminala v Divači."

Jazbečeva zahteva: Luka Koper naj se ukloni volji Istrabenza

V povezavi z dosedanjim delom so ji lastniki povedali malo. Žnidaršič Kranjc je dejala, da ji je Jazbec v povezavi s prodajo podjetja Vinakoper dejal, da mora Luka Koper - brez da jih Istrabenz kot zasebna družba seznani s podatki o prodaji Vinakoper -, omenjeno podjetje prodati skupaj z Istrabenzom in "da ne smemo izkoristiti prednostno pravico, da nekaj s to strateško naložbo zaslužimo, če se odločimo za prodajo. Nesprejemljivo je, da se nekdo, ki skrbi za državno podjetje zavzema za interese zasebne družbe."

Na ministrstvo za infrastrukturi in SDH smo se obrnili z vprašanji, povezanimi z navedbami Alenke Žnidaršič Kranjc. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. 

Klic in zahteve ministra Gašperšiča

Jo je pa poklical tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in zahteval, da mora zamenjati predsednika uprave Luke Koper Dragomirja Matića, pravi Žnidaršič Kranjčeva. Ker ne podpiše vstopa Luke Koper v holding, in ker ne pristaja, da odpre koncesijske pogodbe. Odpiranje koncesijske pogodbe pa pomeni možnost delitve območja na katerem dela Luka Koper v tem trenutku na dva dela, kar posledično pomeni, da bi si Luka Koper zmanjšala možnost obstoja in delovanja, nekdo drug bi pa na istem območju stvari peljal naprej, je pojasnila prva nadzornica.

Grožnje zaradi drugega tira

Potrdila je govorice, da ji grozijo. "Imena in priimka ne morem povedati. V povezavi z aktivnostmi v zadnjem mesecu – imamo jasno predstavo, kako delati drugi tir - so mi jasno povedali, da če bom nadaljevala nimam 'kaj delati' v Sloveniji in da je ogroženo moje življenje.

Prva nadzornica je tudi jasno izrazila povedala svoje mnenje o nemškem kandidatu Jürgenu Sorgenfreiju, ki ga za (očitno) za vsako ceno želi med nadzornike Luke Koper "spraviti" Jazbečev SDH.

Predlagani nadzornik povezan s hamburškem pristaniščem ali nesposoben?

"To, da se hvali, da že deset let ni tam, hkrati pa mu je država naročila analizo, iz katere dokazuje, da bomo zaostali, potem sta dve možnosti: ali še ima povezave v Hamburgu in je lahko koga vprašal ali pa je po desetih letih, ko je izven 'branže', nestrokoven," je bila neposredna prva nadzornica, ki zagotavlja, da s 1. julijem zapušča položaj v Luki Koper. 

KPK v preiskavo zaradi izjav prve nadzornice Luke Koper

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes na lastno pobudo uvedla preiskavo glede suma nezakonitega vplivanja na predsednico nadzornega sveta Luke Koper Alenko Žnidaršič Kranjc. V njenih izjavah so namreč zaznali sum nezakonitega vplivanja na predsednico nadzornikov v družbi s kapitalsko naložbo države.

Kot so sporočil iz KPK, so v izjavah Žnidaršič Kranjčeve za sredino oddajo Odmevi na TV Slovenija zaznali sum nezakonitega vplivanja na predsednico nadzornega sveta družbe s kapitalsko naložbo države s strani ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in s strani predsednika uprave SDH Marka Jazbeca.

Zadevo bodo na KPK obravnavali prednostno, saj da ima znake protipravnega, neetičnega in nečastnega ravnanja, hkrati pa komisija ocenjuje, da je njuna obravnava v interesu javnosti.