Pričevanje

Ranjene borce Islamske države zdravijo kar v Turčiji

R.T.
16. 6. 2016, 09.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sodeč po pričevanjih očividcev se pogosto dogaja, da skrajneže Islamske države, potrebne medicinske obravnave, preprosto prepeljejo čez mejo in v Turčijo. Prečkanje meje jim menda omogočajo turški uradniki.

Reuters
Iz bojišč v turško zdravstveno oskrbo, nato pa nazaj v vojno.

Borci tako Islamske države (IS) kot tudi Svobodne sirske vojske (FSA) so lahko iz Sirije prosto prehajali v Turčijo, kjer so se zdravili, da so se lahko vrnili na sirska bojišča, poroča RT. Njihova poročevalka Lizzie Phelan je obiskala mesto Gaziantep, ki je od meje s Sirijo oddaljeno približno 60 kilometrov. Tam so ji očividci in zdravniki razkrili, da se je večina ranjenih borcev Islamske države zdravila v obmejnem mestu Kilis.

Agca je dejal, da so zdravniki obvezani, da zdravijo ranjene. Tudi, če so teroristi. 

Nezavestni in krvaveči

»Številni ranjeni borci Islamske države ali Svobodne sirske vojske so bili prepeljani do meje – ne v rešilcih, ampak v poltovornjakih,« je povedal Hamza Agca, glava združenja lokalnih zdravnikov. »Številni so bili nezavestni in krvaveči, ko so jih pripeljali k nam.«

Ranjence pripeljejo neposredno z vojnih območij, je sklepal Agca, saj se morajo zdravniki pogosto ukvarjati z granatami, ki jim padajo iz žepov. Tudi drugi zdravniki, ki pa so hoteli ostati anonimni, so potrdili, da so bili med borci, ki so jih zdravili, tudi pripadniki Islamske države. Pogosto v samomorilskih jopičih.

Vlada jim zagotavlja vstop

Agca je dejal, da so zdravniki obvezani, da zdravijo ranjene. Tudi, če so teroristi. Ti pa so, kot se je izkazalo, šli nazaj na bojišča. Tu se njihova pristojnost konča – po njegovih besedah so uradniki turške vlade borcem Islamske države zagotovili neoviran vstop in izstop iz države. »Vlada nam ni ukazala, da jih moramo zdraviti, so pa poskrbeli, da lahko prečkajo mejo,« je še dejal Agca.

Turška vlada sicer zanika vsakršne povezave z Islamsko državo.