Dogajanje na terenu

Številke potrjujejo: Cerarjevim podpora pada, SDS se vzpenja

T.L./STA
19. 6. 2016, 21.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Med strankami na vrhu ostaja SDS, podpora vladi je padla.

Arhiv Svet24
Cerarjevim se je podpora zmanjšala, SDS bi dobil največ glasov.

Tudi številke potrjujejo to, o čemer smo v soboto pisali v članku Cerarjeva stranka na poti navzdol. Glede na rezultate ankete Vox populi, je Cerarjeva stranka na lestvici strank na tretjem mestu.

V anketi, ki jo za časnik Dnevnik in TV Slovenija izvaja agencija Ninamedia, med strankami na prvem mestu ostaja SDS. Če bi bile volitve danes, bi dobila 14,3 odstotka glasov. Na drugem mestu je SD z 8,9-odstotno podporo, sledita pa SMC (8,4 odstotka) in ZL (8,1 odstotka). Podpora vladi se je medtem znižala s 33 na 31,7 odstotka.

SD in SMC podporo izgubili

Medtem ko je SDS v primerjavi s predhodnim mesecem pridobila podporo, saj bi jo maja volilo 12,4 odstotka vprašanih, pa sta SD in SMC nekaj podpore izgubili. SD bi namreč maja podprlo 10,9 odstotka, SMC pa 9,4 odstotka vprašanih. Podpora ZL ostaja nespremenjena.

Nekoliko je svoj položaj izboljšala tudi NSi, ki tokrat beleži 5,3-odstotno podporo, DeSUS s 3,5 odstotka pa ostaja pri približno enaki podpori kot mesec pred tem.

Veliko neopredeljenih

ZaAB bi dobila 0,8 odstotka, SLS 0,5. Precej pa je tudi neopredeljenih. Da ne vedo, katero stranko bi volili, je odgovorilo 28,3 odstotka sodelujočih v anketi, 20,5 odstotka pa jih sploh ne bi šlo na volitve.

Ob upoštevanju glasov opredeljenih anketirancev bi SDS v parlamentu pripadlo 26 sedežev, SD bi jih zasedla 16, SMC in ZL pa po 15. NSi bi osvojila 10 sedežev, DeSUS pa 6.

Padla podpora vladi

V primerjavi s predhodnim mesecem je podpora vladi nekoliko manjša. Kot uspešno vlado ocenjuje 31,7 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 66,3 odstotka. Maja jih je 33 odstotkov menilo, da je vlada uspešna, da je neuspešna pa 64,4 odstotka.

Predsednik vlade Miro Cerar si je za svoje delo prislužil povprečno oceno 2,67, kar je manj kot marca in avgusta lani, ko je povprečna ocena njegovega dela presegla 3.

Med politiki je še vedno najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon. Na lestvici priljubljenosti politikov sledijo predsednik DZ Milan Brglez, predsednik SD Dejan Židan, predsednica NSi Ljudmila Novak in evropski poslanec Lojze Peterle. Predsednik vlade Miro Cerar je na osmem mestu, prvo deseterico na lestvici pa končujeta evropski poslanec Igor Šoltes in ljubljanski župan Zoran Janković.

Sodelujoče v anketi so ob 25-letnici samostojne države spraševali tudi, ali je novonastala država upravičila njihova pričakovanja. Kar 73,5 odstotka jih je odgovorilo, da ni. 20,5 odstotka pa jih je odgovorilo pritrdilno.

Več kot polovica vprašanih je menila, da je med dosedanjimi predsedniki vlade to funkcijo najbolje opravljal Janez Drnovšek.

Ninamedia je telefonsko javnomnenjsko raziskavo opravila med 14. in 15. junijem. Anketirali so 700 oseb.