Poslanci med interpelacijo

Gledanje tekme med interpelacijo: tako odgovarjajo v SDS

T.L.
19. 6. 2016, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Veliko slabe volje in jeze je povzročila fotografija štirih poslancev, ki so med interpelacijo ministrice, med službenim časom in (najverjetneje) službenih računalnikih v živo spremljali evropsko nogometno prvenstvo.

Facebook

Skoraj več pozornosti kot interpelacija ministrica Anje Kopač Mrak in prepiri znotraj koalicije Mira Cerarje so minuli teden poželi nekateri izbranci ljudstva, ki so med interpelacijo na prenosnih računalnikih spremljali – nogometno tekmo. Ne, slovenska reprezentanca ne igra na evropskem prvenstvu Euro 2016. Prav tako ni šlo za zmagovalno tekmo prvenstva. Poslanci, ki jih je med gledanjem nogometa ujel fotograf v dvorani, medtem ko so se na govorniškem podiju odvijale razprave, so si očitno enostavno krajšali vnaprej napovedano 13 urno razpravo ob interpelaciji.

V službenem času, na službeni opremi in za davkoplačevalski denar

Potem, ko so kolegi na spletnem portali zurnal24.si po preverjanju oblačil, ki so jih tisti dan nosili poslanci, in sedežnem redu v državnem zboru, ugotovili, da so si nogometne užitke privoščili poslanci poslanske skupine SDS, smo se na stranko obrnili z nekaj vprašanji. Poslanci na fotografiji so Zvonko Lah, Ljubo ŽnidarBojan Podkrajšek in Danijel Krivec.

Poslanci so preko (najverjetneje) službenih računalnikov in internetne povezave, za kar plačujemo davkoplačevalci, mirno spremljali nogometno tekmo. Za svoje poslansko delo bodo prejeli tudi "pošteno" plačilo. Resnici na ljubo pa "ujeti poslanci" najverjetneje niso edini grešniki v državnem zboru, ki so si malce popestrili razpravljanje ob interpelaciji. Res pa je, da so edini, katerih fotografija je zaokrožila po družabnih omrežjih. Pri čemer ogorčenih in jeznih komentarjev davkoplačevalcev ne manjka. 

Kaj odgovarjajo v stranki?

Pa lahko davkoplačevalci pričakujejo vsaj opravičilo za 'neposlansko' početje četvorke med službenim časom? Ne. Na stranko SDS smo se obrnili z vprašanji, ali so njihovi poslanci med potekom interpelacije na prenosnikih spremljali nogometno tekmo, kako lahko argumentirajo tovrstno početje med delovnim časom in za plačo, ki jo prejemajo od davkoplačevalcev, zanimalo pa nas je tudi stališče stranke SDS do tovrstnega početja poslancev na splošno.

"Poslanci, ki po več ur sedijo v razpravni dvorani, imajo prenosni računalnik, ki je namenjen tudi za to, da spremljajo aktualno dogajanje doma in po svetu. Ker je trenutno v Evropi aktualno evropsko prvenstvo v nogometu, so omenjeni poslanci z zanimanjem pogledali tudi, kakšen je rezultat na nogometnih igriščih. Sicer pa v času trajanja razprav poslanci prek računalnika spremljajo tudi različne informativne oddaje, saj morajo biti nenehno v stiku z različnimi relevantnimi informacijami, ki bi znale biti pomembne tudi za temo, o kateri v dvorani razpravljajo," odgovarja Miro Petek, tiskovni predstavnik stranke SDS.

Poslanski multitasking: gledanje tekme in aktivno poslušanje razprave

Ob tem pa poudarja, da "so poslanci, kljub takšni rabi prenosnega računalnika, vendarle tudi aktivno poslušali razprave vseh poslank in poslancev ob interpelaciji, saj so želeli, v kolikor bi se pokazala potreba, pravočasno replicirati posameznim trditvam v razpravi.

Za konec nam je žogico brcnil še na stran koalicije in predlagal, da o aktivnostih ob interpelaciji povprašamo tudi tiste poslance koalicije, ki jih večino časa ni bilo v razpravni dvorani.

Skratka, zaključimo lahko, da v očeh aktualne slovenske politike gledanje nogometa med resnimi razpravami in v službenem času ne predstavlja težave in da so očitno naši vrli poslanci dobro izurjeni v t.i. multitaskingu oziroma opravljanju več opravil istočasno. Rezultate tovrstnega multitaskinga pa davkoplačevalci vsakodnevno občutijo/-mo na lastni koži.